Plus

Tijdens het reces buffelen politici voor een mooi plekje op de kieslijst

Het Binnenhof is stil deze zomer, maar niet alle politici zijn op vakantie. Sommige Kamerleden werken stug door. Met een interessante bonus: ze kunnen zich in de kijker spelen voor de verkiezingen.

Hanneke Keultjes
Kamerlid Ahmed Marcouch Beeld anp
Kamerlid Ahmed MarcouchBeeld anp

"Ik ben net door het Kamergebouw gelopen. Ik heb geen levend mens gezien," zegt een moedeloos klinkende VVD-voorlichter die in het reces het fort bewaakt, door de telefoon. Na een korte pauze: "Ook geen dode trouwens."

De kamers van de veertigkoppige fractie van de liberalen zijn deze parlementaire zomerstop verlaten - net als het hele gebouw. De marechaussees die de ingangen bewaken, zijn even verdwenen. De schuifdeuren blijven dicht. Wie naar binnen wil, moet eerst aan de beveiliging uitleggen wat hij komt doen. Eenmaal binnen is het stil.

Bewuste strategie
Wat niet wil zeggen dat Kamerleden allemaal in een zonnig oord in een hangmat liggen, lurkend aan een kokosnoot. Een aantal politici blijft - reces of geen reces - hard aan het werk. Een aantal parlementariërs maakt dankbaar gebruik van de normaal nieuwsluwe periode om zich juist nu in de kijker te spelen. Neem het Amsterdamse PvdA-Kamerlid ­Ahmed Marcouch. Inmiddels is ook hij met vakantie vertrokken, maar vorige week liet hij vaak van zich horen.

Een opsomming: hij schreef een opiniestuk in Het Parool over het 'tuig' dat bewoners van Banne Buiksloot in Noord teistert, klom opnieuw in de pen voor een bijdrage in de Volkskrant met de boodschap dat de Turkse gemeenschap zich moet uitspreken, klaagde via zijn Facebookpagina bij het Amsterdamse gemeentebestuur over de rotzooi aan de Sloterplas in Osdorp, ageerde tegen een moslima die weigerde handen te schudden, bedacht samen met coalitiegenoot VVD een plan tegen extremisme en schreef een brief aan het kabinet.

Top 3 zomerse Kamervragen

1. Henk van Gerven (SP), 12 vragen
2. Renske Leijten (SP), 9 vragen
3. Nine Kooiman/Sadet Karabulut (SP), beiden 6 vragen

Trots
Die brief, eigenlijk alleen bedoeld voor ministers Lodewijk Asscher van Integratie en Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie, werd via Het Parool openbaar. In de brief roept Marcouch het kabinet op zichtbaarder te zijn in de aanpak van onrust onder Turkse Nederlanders. Dezelfde dag nog reageerde het kabinet bij monde van premier Mark Rutte.

'Lodewijk Asscher, Bert Koenders, Ard van der Steur en ikzelf zijn hier dagelijks mee bezig, ook tijdens de vakanties,' schoot hij in de verdediging via Facebook. Maar toch: Marcouch is er trots op. "Rutte heeft geluisterd naar mijn oproep."

Maar een bewuste strategie? Nee zeg, wuift hij weg. "Ik heb toch geen plannetjes gelanceerd? Ik heb niks anders gedaan dan mijn werk. Ik zie wat er in Amsterdam en daarbuiten gebeurt. Dan kan ik niet zeggen: het is reces en ik ben met vakantie, 5 september bent u de eerste."

Het vaakst in de krant

1. Ahmed Marcouch (PvdA), 8x in de kranten,
waarvan 2x voorpagina, 2x opinie
2. Malik Azmani (VVD), 7x in kranten,
waarvan 2x voorpagina, 1x groot interview
3. Han ten Broeke (VVD), 7x in kranten,
waarvan 2x voorpagina

Prominent plekje
Ook VVD-Kamerlid Malik Azmani, die de handen ineen sloeg met Marcouch voor het anti­radicaliseringsplan dat op de voorpagina van De Telegraaf prijkte, laat regelmatig van zich horen. "Politicus ben je zeven dagen per week, 24 uur per dag," vindt hij.

Dat vinden er meer. Want zelfs in het doodstille Kamergebouw zijn - als je goed zoekt - Kamerleden te vinden. De SP houdt zelfs de hele zomer elke dinsdag 'gewoon' fractievergadering. "Het reces is geen vakantie," oordeelt een zongebruinde Ronald van Raak in polo. "Er wordt weliswaar niet vergaderd, maar de maatschappij draait gewoon door. Je blijft volksvertegenwoordiger."

Maar dit zomerse arbeidsethos is niet geheel toevallig: Kamerleden lopen zich warm voor de verkiezingen van maart 2017. Aan het eind van de zomer gaan de politieke partijen nadenken over kandidatenlijsten en in welke volgorde de politici op die lijst moeten komen te staan. Nu profileren kan straks een prominent plekje op­leveren. Al wil geen Kamerlid dat hardop toe­geven.

Met medewerking van Deborah Jongejan en Laurens Kok

VVD-Kamerlid Malik Azmani Beeld anp
VVD-Kamerlid Malik AzmaniBeeld anp
Meer over