Tientallen criminelen vrijuit door agententekort

De politie laat deze zomer criminelen lopen vanwege een schreeuwend tekort aan agenten.

Koen Voskuil & Peter Winterman
Het grote aantal evenementen waarbij de politie op moet draven vraagt volgens vakbond ANPV veel van het korps. Beeld anp
Het grote aantal evenementen waarbij de politie op moet draven vraagt volgens vakbond ANPV veel van het korps.Beeld anp

Alleen al in Amsterdam worden elke week tientallen dossiers op de plank gelegd, terwijl er een dader in beeld is.

Nu veel agenten met zomervakantie zijn, liggen aangiftes weken, zo niet maanden, te verstoffen. Tips over hennepkwekerijen worden tijdelijk niet in behandeling genomen. Ook gevallen van doorrijden na een ongeval belanden op de plank. Oorzaak: de zogenoemde 'robuuste basisteams' van de politie lopen op hun tandvlees.

Vrijuit
"Het gaat om zaken met daderindicatie, waarbij je vooral moet denken aan inbraken en diefstallen. Die zaken pakken we niet op, tot frustratie van onze mensen," bevestigt een woordvoerder van de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg.

In Amsterdam gaan daardoor wekelijks tientallen criminelen vrijuit.

Vorige maand bleek dat ook buiten de Randstad een nijpend tekort is aan agenten. Dienders in plattelandsregio's worden steeds vaker ingezet bij landelijke activiteiten, zoals inzet van de ME. Daardoor ontstaat het 'politieloze platteland', klaagden de twaalf commissarissen van de Koning in een alarmerend rapport.

"In de steden is het niet veel beter", zegt Fred Driessen, agent en voorzitter van politievakbond ANPV, afdeling Amsterdam. "We doen noodhulp, we houden de winkel open. Maar aan het structureel aanpakken van problemen komen we nauwelijks toe."

Als oorzaak wijst Driessen onder meer naar het grote aantal evenementen - in het hele land - waarvoor agenten moeten opdraven. "Ook slokt de bewaking van Joodse instellingen in de hoofdstad ontzettend veel capaciteit op." Gedurende de zomervakantie zijn de problemen een tandje erger.

In Rotterdam worden kunstgrepen uitgehaald om de roosters gevuld te krijgen, blijkt uit interne correspondentie in het bezit van deze krant. Verlof in de nazomer wordt - vanwege bijvoorbeeld de festivaldrukte - standaard afgewezen. Ook in Amsterdam worden verlofaanvragen na de zomer standaard afgekeurd. "Men weet niet hoe druk het wordt in oktober, dus durven ze ons niet nu al verlof te geven", zegt Driessen.

Pijn en moeite
Volgens Leen Spoor van de Rotterdamse ANPV-afdeling krijgt de politie zelfs noodhulpdiensten 'met pijn en moeite' ingevuld. "Op papier tellen tientallen politiestudenten mee in onze personeelssterkte, maar in de praktijk zijn zij niet inzetbaar."

Nederland telt 168 robuuste basisteams, die zijn opgericht met de komst van de Nationale Politie in 2013. De teams voeren de kerntaken van de politie uit: noodhulp, de aanpak van problemen in wijken en de bestrijding van veelvoorkomende criminaliteit. Maar van die laatste twee taken komt amper iets terecht.

"Als ik kijk naar het basisteam waar ik werkzaam ben, Maas en Rotte, dan hebben wij op papier 208 politiemensen", zegt Spoor. "Maar daar vallen 42 studenten onder, die er niet zijn en ook niet inzetbaar zijn. Daardoor kampen we continu met onderbezetting."

Strakkere keuzes
De korpsleiding van de Nationale Politie erkent dat de nood deze zomer extra hoog is. "Gedurende deze vakantieperiode kan het voorkomen dat er strakkere keuzes gemaakt moeten worden in het werkaanbod", zegt een woordvoerder.

Volgens de Rotterdamse politiechef Frank Paauw is de capaciteit 'beperkt'. "Dat betekent dat politiemensen nog onregelmatiger en in weekenden overwerken. De burgemeester van Rotterdam, de hoofdofficier en ik waken ervoor dat nog meer mensen worden ingezet bij grote evenementen, die in de regel een fors beslag leggen op de beschikbare politiecapaciteit. We hebben nu eenmaal geen blikken agenten in het magazijn staan die we kunnen opentrekken."

De politieorganisatie in Amsterdam zegt al langer om agenten verlegen te zitten, maar zo stellig als maandag werd het probleem nog niet geformuleerd. In februari gaf hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg al aan minimaal 500 agenten extra nodig te hebben om de groei in de stad op te vangen.

"We hebben de grens bereikt," herhaalde hij in april nog eens. Toen zei hij dat vooral de politieaandacht voor drugsproblematiek leed onder het personeelstekort.

Meer over