Tientallen Ajaxfans herdenken Cruijff bij Olympisch Stadion

Tientallen Ajacieden verzamelden zich donderdagavond bij het standbeeld van Johan Cruijff naast het Olympisch Stadion voor een eerbetoon aan de legendarische nummer 14.

Josien Wolthuizen
Bij het standbeeld van Johan Cruijff werden bloemen neergelegd Beeld anp
Bij het standbeeld van Johan Cruijff werden bloemen neergelegdBeeld anp

Even voor 20.00 uur 's avonds stroomt het pleintje aan de achterkant van het stadion in Amsterdam-Zuid vol. Tientallen supporters zijn op de oproep van Vak410 afgekomen om bij het standbeeld van Johan Cruijff hun eer te bewijzen aan de legendarische nummer 14 van Ajax, die donderdagochtend in zijn woonplaats Barcelona overleed aan de gevolgen van longkanker.

De sfeer is wat bedremmeld. Supporters staan met de armen over elkaar heen en kijken in stilte naar het standbeeld, dat volgens de legende is geïnspireerd op een foto van het moment dat de Duitser Berti Vogts Johan Cruijff in de eerste minuut van de WK-finale in 1974 onderuithaalt, waarop Nederland een penalty krijgt. Dat die sliding in werkelijkheid van de andere kant kwam, doet er nu even niet toe. Vanavond draait het alleen om 'het orakel van Betondorp'. Om de voetballer die - of je nu voor Ajax was of niet - het hart sneller deed kloppen.

Bij het standbeeld zijn bloemen neergelegd; een Ajaxsjaal is om Johan's nek gedrapeerd. Alle gesprekken gaan over Johan. Over zijn rushes, zijn fenomenale doelpunten (met of zonder buitenkantje rechts), maar ook over Johan als mens, die veel voor de samenleving deed. Het bewijs daarvan ligt direct naast het standbeeld, waar in 2007 een Cruyff Court werd geopend. Een trapveldje voor de jeugd, want sport moet voor iedereen toegankelijk zijn, vond Johan.

Buurjongen
Het is een bonte verzameling fans die op de spontane herdenking is afgekomen: vaders met kinderen, de harde kern en Amsterdammers van middelbare leeftijd die Johan nog van vroeger kennen. Zoals Irene Schouten (57), die hem nog kent uit haar kindertijd. Johan was haar buurjongen. "We hebben vroeger samen op straat gevoetbald. Als meisjes mochten we niet echt meedoen, maar wel in het doel staan. Tussen de jassen. Naderhand besefte je pas hoe bijzonder dat was, dat we samen met Johan hebben gevoetbald," memoreert Schouten, die voor de gelegenheid een Ajaxshirt en dito pet draagt.

Ineke Schouten (rechts) is met haar zus naar het Olympisch Stadion gekomen Beeld Josien Wolthuizen
Ineke Schouten (rechts) is met haar zus naar het Olympisch Stadion gekomenBeeld Josien Wolthuizen

Ook Ajaxfan Dudu Wiharnadi (53) is naar het pleintje gekomen om Cruijff te gedenken, samen met zijn vrouw. "Hij is een icoon voor het Nederlandse voetbal. Ik ben geschokt door zijn dood. Het leek juist beter met hem te gaan, dus het nieuws kwam voor mij erg onverwacht." Wiharnadi is geboren in Indonesië en in 1978 naar Nederland gekomen. "In Indonesië is hij ook een absolute grootheid. Iedereen daar is lyrisch over hem. Ik kreeg vandaag veel reacties van mijn familie daar. Ze zijn allemaal verdrietig over zijn dood."

Iets verderop staat Don Groen (54) met zijn vier kinderen, die hem 'voor het eerst hebben zien huilen'. "Ik wil mijn kinderen het gevoel meegeven wie Cruijff was. Ik ben een enorme fan van hem. Toen ik 8 jaar was ging ik met mijn vader mee naar De Meer en het Olympisch Stadion, als Ajax Europees speelde. Prachtig."

Afscheidswedstrijd
Het Olympisch Stadion was in 1978 het decor van de afscheidswedstrijd van Cruijff, die op 31-jarige leeftijd had besloten zijn kicksen voorgoed aan de wilgen te hangen. Bayern München was uitgenodigd voor de erewedstrijd. En dat had Ajax geweten. De Duitsers wonnen met maar liefst 8-0. Alleen al daarom was het maar goed dat Cruijff een jaar later, na een zakelijk debacle, besloot om toch maar weer te gaan voetballen. Het duurde uiteindelijk tot 1984 voordat hij écht voorgoed stopte.

Bij het standbeeld van Cruijff zijn bloemen neergelegd Beeld Josien Wolthuizen
Bij het standbeeld van Cruijff zijn bloemen neergelegdBeeld Josien Wolthuizen
Meer over