Tienermeisje in comateuze toestand werpt basketbal

In Kansas (VS), verbaasde basketballiefhebster Maggie Meier haar dokters toen ze zelfs in comateuze toestand haar basketbalworpen niet vergeten bleek te zijn. In 2008 kwam het meisje ten val na een beroerte. De tiener belandde bijna drie maanden in een coma, maar ze heeft inmiddels weer leren lopen. Deze week kon ze voor het eerst weer naar basketbal.

Redactie
© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

Dokters ontdekten dat het meisje aan meningo encefalitis, een soort meningitis, lijdt die zwellingen op de hersenen veroorzaakt en in sommige gevallen fataal kan zijn.

Elke twee tot drie uur werd ze verplaatst om te vermijden dat haar ledematen zouden verstijven. Om haar te helpen herinneren wie ze was, plaatste haar familie een basketbal in Maggie's handen. Vreemd genoeg reageerde het meisje door de bal weg te werpen.

Automatisme
Dokter William Graf, Maggie's neuroloog, verklaart de vreemde reactie: 'De reflex om de bal te werpen moet blijkbaar geïntegreerd zitten in Maggie's basisreflexen. De basketbalbewegingen kwamen terug nog voor ze kon opstaan of lopen.' Tijdens haar langdurige verblijf in het ziekenhuis wierp ze de basketbal nog een paar keer en belandde daarna terug in coma.

Lange revalidatie
Sinds ze uit haar coma ontwaakte, moet ze alles weer aanleren. Zo moet ze opnieuw leren lopen, spreken en lezen. Terwijl ze in het ziekenhuis lag, hielden haar teamgenoten op school, de Huskies, en coach David Glenn een stoel bij naast het plein met 'gereserveerd voor Maggie Meier' er achteraan op vermeld.

Maandag keerde ze voor het eerst terug naar het basketbalplein na een revalidatie van 4 jaar.

Klik hier voor de foto's.

Meer over