Tiener schuldig aan mishandeling die wereld schokte

Een Britse tiener is schuldig bevonden aan het mishandelen van een 20-jarige Maleisische student tijdens rellen in Londen in augustus vorig jaar. De zaak zorgde wereldwijd voor veel ophef omdat de student meteen na de aanval door andere relschoppers werd beroofd. Die beroving werd door een voorbijganger op video vastgelegd en kwam op YouTube terecht.

Redactie
De beroving vastgelegd op video. © AFP PHOTO / YOUTUBE / HO Beeld AFP
De beroving vastgelegd op video. © AFP PHOTO / YOUTUBE / HOBeeld AFP

Een jury in Engeland achtte Beau Isagba (17) schuldig aan het toebrengen van een ernstig lichamelijk letsel aan Mohammed Asyraf Haziq Rosli, wiens kaak brak tijdens de aanval op 8 augustus 2011. Ook is de tiener schuldig bevonden aan diefstal van de fiets van Rosli.

Op de video van kort na het het incident is te zien hoe twee jongeren een hevig bloedende Rosli beroven. Eerst wordt hij nog overeind geholpen, maar vervolgens pakken de jongeren zijn rugtas en beroven hem van zijn spullen, in plaats van zich verder om hem te bekommeren. De Britse premier David Cameron noemde het incident indertijd een teken van de maatschappelijke malaise in het land.

'Moe'
Isagba bekende de diefstal van de fiets, omdat hij 'moe' was na het begaan van een serie misdaden tijdens de rellen die het hele land op stelten zetten. Hij ontkent echter Rosli te hebben geslagen. De jury was het er gisteren niet mee eens en bevond hem schuldig aan zowel de aanval als de fietsenroof. De rechter besloot dat Isagba's identiteit bekend mag worden gemaakt, ondanks dat hij minderjarig is, vanwege deze 'uitzonderlijke zaak'.

De rechter zei ook dat Isagba een 'lange gevangenisstraf' staat te wachten. Op 9 maart wordt zijn straf bekendgemaakt. De twee mannen die zijn vastgelegd op de video moeten nog terecht staan voor die diefstal.

Asyraf Haziq Rosli met gebroken kaak. Beeld AP
Asyraf Haziq Rosli met gebroken kaak.Beeld AP
Meer over