Tienduizenden Moslim Broeders demonstreren in Caïro

Circa 50.000 aanhangers van de Moslim Broederschap in Egypte hebben zich vandaag in de hoofdstad Caïro verzameld voor een protest tegen de bemoeienissen van de interimregering met de op te stellen grondwet. De broederschap is boos op de door militairen gedomineerde regering. Die heeft 'beginselen' geformuleerd waar de nieuwe volksvertegenwoordigers zich straks aan zouden moeten houden als ze een grondwet maken.

ANP
null Beeld reuters
Beeld reuters

Een van de beginselen is dat militairen het laatste woord hebben over alle wetten die met militairen te maken hebben. Een ander 'democratisch' beginsel is dat het parlement zich niet bemoeit met de uitgaven van het ministerie van Defensie.

De broederschap is verreweg de grootste en best georganiseerde ideologische beweging in Egypte. Liberale en seculiere groepen hadden uit angst voor de broederschap de huidige regering gevraagd garanties te formuleren. Dat mondde uit in deze beginselen.

Het protest van vandaag heeft plaats op het Tahrirplein, het symbool van het verzet tegen het bewind van oud-dictator Hosni Mubarak. Die werd begin dit jaar verdreven tijdens een massale volksopstand.

Veldmaarschalk Mohammed Hussein Tantawi, die 20 jaar minister en vertrouweling van Mubarak was, is nu de sterke man in Egypte. Hij is voorzitter van een militaire raad die zich naar eigen zeggen tot doel heeft gesteld het land naar een burgerregering te leiden.
Tantawi heeft een burgerpremier en ministers aangesteld. Vanaf 28 november staan er in fasen parlementsverkiezingen op het programma in het Noord-Afrikaanse land.

Meer over