'Tienduizend gewonden als de Tocht was doorgegaan'

Het besluit een streep te zetten door de Elfstedentocht is terecht geweest. Dat bevestigen toerrijders die vandaag tóch de Tocht der Tochten hebben gereden op de site van Omrop Fryslân. 'De helft van de rijders zou dood zijn neergevallen.'

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Het ijs was volgens het bestuur van de Vereniging Friesche Elf Steden op een flink aantal plaatsen te dun, waardoor het onverantwoordelijk was om de 16.000 deelnemers er overheen te laten rijden. Daardoor ging de stekker uit de Elfstedentocht 2012.

Toerrijders die vandaag tóch een poging waagden het elfstedentraject te rijden, reppen van een wijs besluit. Omrop Fryslân ving een aantal van hen op in het zuidwesten van Friesland en tekende uit de reacties op dat het terecht is dat de Tocht der Tochten niet wordt verreden.

Volgens schaatsers is het Slotermeer de achilleshiel van de Elfstedentocht. Het zou zelfs onverantwoord zijn geweest als er met meer dan vier schaatsers in een groepje overheen zou zijn gereden. 'Het is op veel plaatsen héél, héél slecht. Als je hier met 16.000 schaatsers overheen was gegaan, dan waren er 10.000 gewonden gevallen', zo reageerde een schaatser in de uitzending van Omrop Fryslân.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over