Tien redenen waarom Feyenoord niets heeft te zoeken in Amsterdam

Het grootste voetbalgevecht van Nederland barst zondag in de Amsterdam Arena los tussen Ajax en Feyenoord. Amsterdam tegen Rotterdam, de nummer twee tegen de nummer drie, Frank de Boer tegen Fred Rutten, de Klassieker. Het Parool verzamelde tien redenen waarom de drie punten in de hoofdstad blijven.

Thomas Sijtsma
null Beeld anp
Beeld anp

1. Frank de Boer is een betere coach dan Fred Rutten
Als trainers stonden Frank de Boer en Fred Rutten zes keer tegenover elkaar. Twee keer won de Ajacied, twee keer werd het gelijk en twee keer won de huidige coach van Feyenoord het onderlinge duel. De coach van Ajax hield een beter doelsaldo over aan deze duels met PSV, Vitesse en Feyenoord. Negen doelpunten voor en zeven tegen is de balans.

2. Feyenoord heeft de tweede keeper van Ajax op doel
Kenneth Vermeer maakte afgelopen zomer de overstap naar Rotterdam, omdat hij bij Ajax op het tweede plan was geraakt. Jasper Cillessen bewees dat hij de betere doelman was. Vermeer kwam op de bank terecht en kon niet bewijzen dat De Boer een foute beslissing had gemaakt. Zondag zal de druk op Vermeer groot zijn.

3. Zelfs met een offday wint Ajax
In het huidige seizoen speelde Ajax één van de slechtste wedstrijden in De Kuip. De landskampioen kwam niet in het spel voor. Op 21 september zorgde een vrije trap van Ricardo van Rhijn voor de 0-1-eindstand op het scorebord. Feyenoord drong aan, maar kon de muur van de Ajacieden niet slechten.

4. Plankenkoorts heerst in Rotterdam
Zouden ze niet durven? Zijn ze bang? Of is het echt de griep? Feyenoorders Khalid Boulahrouz, Bilal Basacikoglu en Ronald Graafland voelden zich niet lekker de afgelopen week. Bij Ajax staat iedereen wel te popelen om aan de Klassieker te beginnen.

5. Laatste thuisverlies bijna decennium geleden
Misschien is het niet geheel onterecht dat de Feyenoorders schrikbeelden krijgen bij de Arena. Het is namelijk al bijna tien jaar geleden dat ze in Amsterdam wisten te winnen van Ajax. Dirk Kuyt en Salomon Kalou maakten in augustus 2005 de doelpunten (1-2). Bij Ajax moest Angelos Charisteas het doen en dat zegt misschien wel genoeg.

6. De statistieken spreken voor Ajax
Sinds 1921 stonden de grootmachten 152 tegenover elkaar. Ajax won 66 keer, Feyenoord moet het met 25 overwinningen doen. Ook andere statistieken spreken in het voordeel van de Amsterdammers. Zo wacht Feyenoord al sinds 1999 op een landskampioenschap, in de tussentijd mocht Ajax zes keer de schaal omhoog houden.

7. Ajax gunt de afdankertjes aan Feyenoord
Van Amsterdam naar Rotterdam verhuizen is zelden een goed plan. De laatste acht spelers die deze overstapt maakten, waren eigenlijk altijd geen toegevoegde waarde voor Ajax. Kijk maar naar het rijtje: Henk Timmer, Angelos Charisteas, Tim de Cler, Evander Sno (was jeugdspeler bij Ajax), Ronald Graafland, John Goossens, Bilal Basacikoglu en Kenneth Vermeer. Alle acht waren ze niet meer nodig bij Ajax.

8. Ajax grossiert in monsterscores
In de onderlinge duels werden de Rotterdammers het vaakst vernederd. In liefst acht ontmoetingen won Ajax met vijf of meer doelpunten verschil, en dat doet pijn bij de fans in De Kuip. Feyenoord won slechts één keer met vijf doelpunten verschil, in 1964 werd het 9-4. De meeste fans van Ajax hebben dat niet meegemaakt.

9. Alleen Boëtius kan scoren
In de selectie van Feyenoord zit één speler die namens Feyenoord in een Klassieker wist te scoren, zijn naam is Jean-Paul Boëtius. Ajax stelt daar vijf spelers tegenover. Ricardo van Rhijn, Joël Veltman, Viktor Fischer, Thulani Serero en Kolbeinn Sigthórsson weten hoe het voelt om doeltreffend te zijn bij het duel tussen de aartsvijanden.

10. Guidetti doet niet mee
In de laatste 22 onderlinge ontmoetingen won Feyenoord een keer van Ajax. Dat duel vond plaats op 29 januari 2012. John Guidetti was op die koude januaridag de grote man met drie doelpunten (4-2). Één keer winnen in 22 wedstrijden, ook dit zal een pijnlijke statistiek zijn in Rotterdam. John Guidetti speelt inmiddels in Schotland en zal zondag niet aan de aftrap verschijnen.

Frank de Boer Beeld anp
Frank de BoerBeeld anp
Fred Rutten Beeld epa
Fred RuttenBeeld epa
Meer over