Update

Tibetaanse non dood door zelfverbranding

Een Tibetaanse non heeft zichzelf gisteren in het zuiden van China in brand gestoken en is daarop aan haar verwondingen overleden. Dat meldt de groepering Free Tibet, die strijdt voor zelfbeschikking van Tibet.

ANP

De 20-jarige non Tenzin Wangmo riep op tot religieuze vrijheid en de terugkeer van de religieuze leider van Tibet, de dalai lama. Ze is de negende Tibetaan die zichzelf in brand zette sinds maart dit jaar, en de vijfde die aan de gevolgen van zelfverbranding overleed.

De zelfverbranding vond plaats bij het nonnenklooster Dechen Chokorling op 3 kilometer van Aba (Ngaba in het Tibetaans). In maart stak daar een monnik zichzelf in brand, waarna onrusten uitbraken. Sindsdien zijn al circa 300 mensen verdwenen die in heropvoedingskampen zouden verblijven.

600

Het aantal monniken in het klooster, wat het epicentrum van de groeiende woede onder Tibetanen lijkt geworden, is van 2500 in maart gedaald tot circa 600.

Volgens Free Tibet zijn meer monniken bereid hun leven te geven als protest tegen volgens hen religieuze onderdrukking door de Han-Chinezen. Voor morgen is een dag van protest aangekondigd in de regio.

China lijfde het tot dan toe zelfstandige Tibet in de jaren vijftig in. In 2008 kwam de bevolking van het overwegend boeddhistische land in opstand, maar de protesten werden met harde hand neergeslagen.

Meer over