Thuiseten: Oegandees stoofvlees

Je kunt overal in de stad de sterren van de hemel eten, maar de meeste Amsterdammers koken vanavond gewoon thuis. Nienke Denekamp kijkt onder de deksels en in de keukenkastjes.

Joost kookt Oegandees, maar dan een meer luxe versie met mals vlees. Foto © Marc Driessen Beeld
Joost kookt Oegandees, maar dan een meer luxe versie met mals vlees. Foto © Marc Driessen

Joost Veldman (35), fondsenwerver
getrouwd met Marleen, dochter Felice (1)
Rijnsburgstraat
www.doejedroombaan.nl

Joost Veldman loopt een jaar mee met mensen die een droombaan hebben. Hij kan dat doen omdat zijn vrouw werkt. Het idee ontstond tijdens één van zijn reizen, op een kleurrijke markt in Zuid-Amerika. Hij dacht: je zou eens een dagje mee mogen lopen met zo'n marktkoopman. Nu klimt hij de ene dag met een boomverzorger in een boom. De volgende dag is hij Cliniclown of helpt hij een vuilnisman bij het opruimen van het Beursplein na het vertrek van de Occupiers. Laatst stond hij om vijf uur 's ochtends in de bakkerij van een brooddesigner, die voor de Efteling een brood ontwikkelt in de vorm van een paddenstoel.

In april is het klaar. Dan heeft hij met 175 mensen meegelopen die vinden dat ze een droombaan hebben en dan komt er een boek. Uit de verhalen van de mensen is gebleken dat een droombaan voldoet aan een aantal kenmerken. Het werk moet plezier, voldoening en een inkomen verschaffen, en het moet bij je passen, somt Joost op. Hij wil met zijn project mensen stimuleren om ook op zoek te gaan naar hun droombaan. Een droombaan vind je vaak niet in een vacatureoverzicht. Je kunt hem ook zelf creëren. Ja, dwars tegen die zogenaamde recessie in. Weten we wel dat nog geen twintig procent van de werkende Nederlanders een droombaan heeft? En het is niet gezegd dat het werk alleen maar leuk is. Bij werk dat voor tachtig procent leuk is, is al sprake van een droombaan.

Joost Veldman wilde als kind hulpverlener worden. Op de middelbare school werd dat chef-kok, tot hij bedacht dat je dan moest werken als andere mensen vrij zijn. Hij ging economie studeren, hoewel hij niet bij een bedrijf als Unilever wilde werken; Veldman ging liever in zee met War Child en Right To Play.

Aan de mensen met een droombaan vraagt hij een donatie of stagevergoeding voor een beroepsopleiding voor jongeren in Noord-Oeganda, een project van War Child. Vandaar dat hij vandaag Oegandees kookt, iets met matoke (bakbanaan). De geur en de smaak brengen hem desondanks niet terug in Oeganda, waar hij in 2005 een jaar vrijwilligerswerk deed in een vluchtelingenkamp. Het is te lekker geworden. Het vlees is te mals. In Oeganda eten ze koolhydraten als cassave, maispap en matoke, herinnert hij zich, en taai geitenvlees. Veldman was overigens niet heel erg op eten gericht. Hij werkte zowat zeven dagen in de week.

Stoofvlees met bakbanaan
1 kg magere runderlappen, zout, 2 uien (gesnipperd), 4 bakbananen, 4 eetlepels plantaardige olie, 3 rijpe tomaten (ontveld en kleingesneden), 1 tl chilipoeder, 1 el tomatenpuree van een blokje, peper en zout

Zet het vlees op met wat zout en een deel van de uien. Voeg zoveel water toe dat het vlees net onderstaat, dek de pan af en laat het vlees circa 1,5 uur zachtjes stoven. Pel de bananen, snijd ze in plakjes en week ze in koud water. Verhit de olie in een koekenpan en fruit de rest van de uien tot ze glazig zien. Voeg de tomaten, de chilipoeder en de tomatenpuree toe. Voeg het mengsel en de bananen bij het vlees en de bouillon en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur zo laag mogelijk. Laat het gerecht 40 minuten koken, tot de bananen gaar zijn. Serveer met gekookte rijst.

Foto Marc Driessen

Wilt u ook in Thuiseten? Mail dan naar thuiseten@parool.

Meer over