Thuiseten: kraailooksoep

Je kunt overal in de stad de sterren van de hemel eten, maar de meeste Amsterdammers koken vanavond gewoon thuis. Nienke Denekamp kijkt onder de deksels en in de keukenkastjes.

Arend helpt zijn moeder Ellen met het ontleden van de kraailook. Foto Marc Driessen Beeld
Arend helpt zijn moeder Ellen met het ontleden van de kraailook. Foto Marc Driessen

Ellen Mookhoek (43), moestuinexpert, getrouwd met Stefan (47), zoon Arend (10) Tweede Jan Steenstraat www.debredemoestuin.nl

Ellen Mookhoek eet het hele jaar van de koude grond. Zelfs als er bijna een Elfstedentocht gereden kan worden. Ze is een wildplukker. In haar twee moestuinen valt op het moment niets te oogsten. Door de vorst staat de groei van de pastinaken, winterpostelein en aardperen tijdelijk stil. Maar in de bermen en de stadsparken is van alles te beleven. Kijk maar. Ze heeft in Zuidoost een paar pollen weegbree voor een salade en een bos kraailook voor de soep geplukt. De kraailook, een stugge bieslook, is juist nu op zijn allerlekkerst. Over een week komen duizendblad, jonge brandnetels en paardenbloemblaadjes door en gaat Mookhoek weer met groepjes wildplukkers op pad. Aan het eind van een wandeling heb je eten zonder dat je daarvoor een Albert Heijn in moet.

Mookhoek vertelt intussen welke planten wel en niet eetbaar zijn. Het verschil tussen gras en kraailook? De meeste mensen weten het niet. In Nederland hebben we sowieso nooit veel aan wildplukken gedaan, volgens Mookhoek. In tegenstelling tot de ons omringende landen, waar wildplukken een onderdeel van moestuinieren vormt. Maar ook de kennis van het moestuinieren is in de loop van de generaties weggezakt. Desondanks is balkonteelt en stadslandbouw de laatste jaren juist weer in populariteit toegenomen. Mookhoek wordt dan ook aan de lopende band ingehuurd om in de stad moestuinprojecten op te zetten en te begeleiden. Ze komt dan tussen maart en oktober vier of vijf keer langs voor een praatje, en om met de buurtbewoners een paar uur in de tuin te werken. Het is genoeg om aan het eind van het jaar een overvloedige oogst te verdelen of een oogstbuurtfeest te organiseren.

Zoon Arend zoekt ondertussen de in Zuidoost geplukte kraailook uit. Het is best een grote berg. Hoeveel moet hij nog doen voordat hij klaar is? Hij moet ook nog aan zijn werkstuk over Denemarken. Nog een klein bergje dan. Hij verwijdert de dorre puntjes en gooit de grassprietjes weg. De kraailookknolletjes die zijn moeder per ongeluk uit de grond heeft uitgetrokken, legt hij apart. Ze gaat ze later in de stad poten, zodat er binnenkort ook dichter bij huis kraailook te oogsten valt. Niet in het Sarphatipark. De grond is er niet geschikt. Er zijn te veel hoge bomen. Er komen te veel mensen en vooral te veel honden.

Kraailooksoep met linzen
Ingrediënten: 1 hand brandnetels, 1 hand kleefkruid, klein handje vogelmuur, 1 tl komijnzaad, 1 tl tijmblaadjes, olijfolie, 110 g linzen, 1 bos kraailook, 1 tl zeezout

Was de brandnetels, de kleefkruid en de vogelmuur goed en laat 10 minuten in 1,5 liter water koken. Zet opzij. Vijzel het komijnzaad. Laat, samen met de tijm, in een scheut olijfolie warm worden. Bak de linzen even mee. Doe er 1,25 liter van de plantenbouillon bij en laat 30 minuten koken. Was de kraailook, haal de dorre blaadjes eruit. Snijd in stukken. Voeg toe, samen met het zout. Laat nog vijf minuten op een laag vuur doorkoken.

Salade met weegbree en sinaasappel
Ingrediënten: 2 handen jonge weegbreeblaadjes, 4 bloedsinaasappels, handje walnoten, 1 tl honing, zout, walnotenolie

Was de weegbreeblaadjes en droog ze. Schil 4 bloedsinaasappel en snij de partjes los. Vang het sap op. Maak een dressing van het sap, zout, olie en zonodig wat honing. Rooster de noten en doe ze met de sinaasappel, de weegbree en de dressing in een slakom.

Foto Marc Driessen

Wilt u ook in Thuiseten? Mail dan naar thuiseten@parool

Meer over