Thuiseten: Koken voor de buren

Als Mirjam losgaat in de keuken, zit ze met eten voor een heel weeshuis. Wat ze niet op kan, biedt ze aan op Thuisafgehaald.nl. Haar lasagne is een hit.

Nienke Denekamp
Mirjam gooit van alles in haar Thaise vissoep. Wie wil er een bakje? Beeld Marc Driessen
Mirjam gooit van alles in haar Thaise vissoep. Wie wil er een bakje?Beeld Marc Driessen

Wie: Mirjam Luijten (28), appbedenker
Waar: Zeilstraat

Op een gewone dinsdag valt in de binnenstad op Thuisafgehaald.nl te kiezen uit tientallen gerechten, waaronder Marokkaanse kiptajine, empanada's met tomatensalsa, geroosterde pompoen met tahin, stamppot rauwe andijvie met gehaktbal en geroosterde pompoen met tahin en za'atar naar recept van Yotam Ottolenghi. Allemaal rond de vijf euro. Wel zelf een bakje meenemen.

Mirjam Luijten is één van de 588 Amsterdamse thuiskoks die wel eens maaltijden aanbieden op de site. Gisteren nog maakte ze een grote vegetarische lasagne, die schoon opging.
Ze haalt ook wel eens een maaltijd ergens in de buurt. Het wordt steeds normaler om geen eten weg te gooien. Dat is heel goed.

Het is ook wel een luxedingetje. Mirjam mag graag losgaan in de keuken, maar wil liever niet dagen hetzelfde eten. Een beetje maaltijdsalade bouwen voor één persoon? Dat kan bijna niet, en het is relatief duur. Het maakt wat dat betreft niet uit of je voor één persoon of voor vier personen kookt.

Leuke nieuwe baan
Voor het geld hoeft ze het trouwens niet te doen, haar eten verkopen, want ze heeft net een leuke nieuwe baan. Ze mag voor haar baas de hele dag slimme apps bedenken. Ze broedt op een gouden ei-idee als dat van Thuisafgehaald.nl.

Uiteindelijk moet er nog een eigen bedrijf komen. En daarnaast een foodblog. Vanochtend postte ze een foto van een shake van yoghurt, avocado, dadels, amandelen en ahornsiroop. Die had meteen twintig likes te pakken. Ze zou ook best één dag in de week in een heel goed restaurant willen werken. Desnoods gratis. En zo zijn er nog wel wat plannen. Je kunt niet alles doen, maar Mirjam wil het wel.

Ze kan soms een beetje druk overkomen, ze reageert sterk op eten. Drie cola achter elkaar drinken, is geen optie. Als Mirjam gezond eet, voelt ze zich beduidend beter. Er verdwijnen ondertussen steeds meer dingen in de Thaise soep, die een combinatie is van tom kha kai en tom kha kung. Champignons, garnalen, pepers, citroengras, limoenrasp, kokos, vissaus. More is more.

Ook huisgenoot Valerie heeft boodschappen gedaan. Ze haalt een pak volkorenpasta, een netje uien, een blikje tonijn en een blik tomaten uit haar tas. 'Wil je niet liever een kom soep?' vraagt Mirjam.

Tom Kha Kai en Tom Kha Kung van Mirjam

Ingrediënten: Sesamolie, 1 stengel citroengras, 4 limoenblaadjes, stuk gemberwortel (of galanga), flink wat pepers, knoflook, limoenrasp, 2 blikjes kokosmelk, een liter water en drie of vier blokjes kippenbouillonblokjes, handje paddenstoelen, paprika, tomaat (of bijvoorbeeld courgette en bamboe), taugee, garnalen, stukje witvis, flinke scheut vissaus, uitgeperste limoen, glasnoedels, koriander, lenteuitje en eventueel verse munt

Bereidingswijze: Hak citroengras, limoenblaadjes, gember, pepers, knoflook en limoenrasp fijn en fruit zachtjes aan in de soeppan met een beetje olie. Voeg kokosmelk, een liter water en de bouillonblokjes toe. Laat tien minuten sudderen en laat daarna de schoongemaakgte groente en de vis heel kort meekoken. Voeg op het laatst de limoen en de vissaus er door. Garneer met gehakte koriander, lenteuitje en eventueel verse munt.

Meer over