Thuiseten: Ideaal voor een drukke vrouw

Programmamaker Isolde Hallensleben kan alleen pompoensoep maken. Verder is ze te onrustig om te kunnen koken. Dat komt later wel.

Nienke Denekamp
Isolde heeft het recept van de pompoensoep zelf verzonnen. Beeld Marc Driessen
Isolde heeft het recept van de pompoensoep zelf verzonnen.Beeld Marc Driessen

Wie: Isolde Hallensleben (37), presentator/programmamaker.

Waar:
Lindengracht.

We hebben tot onze vreugde weer iemand gevonden die niet kan koken. Ja, Isolde Hallensleben kan wel instructies uit een kookboek opvolgen. Maar echt koken is als je iets lekkers weet te fabriceren van wat er toevallig in de koelkast ligt. Dat kan ze niet. Het heeft te maken met haar onrustige karakter, terwijl koken van doen en van laten is.

Dat laten, daar heeft ze moeite mee. Best jammer. Het was de bedoeling dat er altijd etende vrienden aan deze grote tafel zouden zitten, maar meestal ligt hij vol met werk. Dan eet Isolde in de stad, omdat ze een avond in het Ketelhuis moet presenteren, of een filmfestival of een literaire avond. Ze heeft er net een seizoen Vr. zkt knst op zitten. Werkt ze niet te hard? Ja! Maar het is bijna vakantie. Het programma is goed bekeken. Zelfs de Marokkaanse jongens van de shampookraam op de Lindengrachtmarkt zeiden: 'Nu weten we wat je doet, muppet!'

Ze houdt wel van lekker eten, maar daarvoor hoef je niet te kunnen koken. Wie niet kan koken, moet het hebben van goede producten. De Lindengrachtmarkt en de Noordermarkt zijn een uitkomst. Ze koopt het brood van Menno en Egmondse geitenkaas op de Noordermarkt. Voor het zaterdagse poffertjesontbijt hoeft ze de deur maar uit te lopen.

Ook pal voor de deur staan de olijvenjongens, vrienden van de shampoojongens. Ze woont nota bene boven de groenteboer. Toch is ze de hele stad afgeweest voor een pompoen. Pompoensoep is het enige wat ze wel kan koken. Het recept is helemaal zelf verzonnen. Groente plus bouillonblok plus staafmixer is een uitkomst voor een drukke vrouw. Er gaan meestal courgette en zoete aardappel in, anders is het te pompoenig. En bijvoorbeeld deze dingen, die ze meenam uit Zanzibar. Kardemom, ja.

Toch is de soep, eenmaal in kommen, niet helemaal zoals die zou moeten zijn. Minder oranje lijkt het wel en er is ook iets met de smaak. Eerst heb je de zoete smaak en dan een tijdje niets en dan een pittige na smaak. Maar daartussenin moet ook iets zitten, toch? Isolde sluit niet uit dat ze ooit nog eens een heel goede kok wordt. Het is op een bepaalde manier een geruststellende gedachte dat er later ook nog gebieden zijn om te verkennen. Net als de klassieke muziek. Dat komt nog wel eens.


Pompoensoep van Isolde

Ingrediënten: 1 pompoen en 1 zoete aardappel (beide geschild en in blokjes), 1 courgette in blokjes, olijfolie, 2 tenen knoflook (gesnipperd), 1 grote rode ui (gesnipperd), 1 el sambal badjak, flink stuk gember (geschild), 1 stengel citroengras in stukken, 7 peulen kardemom, 1 tl marmite, 1 bouillonblokje, snufje cayennepeper, 1 tl suiker, scheutje kokosmelk, verse koriander

Bereiding: Zet een ketel water op. Laat een scheut olie heet worden in een soeppan. Fruit olie, knoflook en badjak en giet er een liter kokend water bij. Voeg de gember, citroengras, de kardemom, de marmite, het bouillonblokje, de cayennepeper en de suiker toe. Laat tien minuten sudderen, met de deksel erop. Voeg daarna de groente toe en kook ze gaar. Voeg zonodig kokend water toe. Vis de gember, de citroengras en de kardemom uit de soep en pureer. Roer er op het laatst een scheutje kokosmelk doorheen en bestrooi met verse koriander.

Meer over