Thuiseten: De oven maakt overuren

Eigenlijk is Narcis meer een koker dan een bakker. Toch vond haar dochter Judith dat ze mee moest doen aan het programma Heel Holland bakt van Omroep Max. 'Bakken? Kun jij dat dan?' vroeg de moeder van Narcis ongelovig.

Nienke Denekamp
Tot haar eigen verbazing haalde Narcis (r) de finale van Heel Holland bakt. Beeld Maarten Steenvoort
Tot haar eigen verbazing haalde Narcis (r) de finale van Heel Holland bakt.Beeld Maarten Steenvoort

Wie: Narcis Tjoa (52) receptionist
Bakt met: dochter Judith de Boer (16)
Waar: KNSM-laan

Het was acht weken een gekkenhuis. Elk weekend reed Narcis voor opnames naar Kasteel Broekhuizen in Leersum. Door de week zat ze, na het werk, tussen stapels bakboeken of was ze aan het proefbakken. Een kapitaal aan bloem en eieren ging erdoorheen. Het ging soms heel slecht, maar soms ging het ook ineens heel goed. De jury prees haar onverwachte smaakcombinaties en de verzorgde afwerking.

Toen stond Narcis tot haar eigen verbazing ineens in de finale en moesten er vier friandises, een plaat florentines en een enorme bruidstaart komen. Die bruidstaart zag er schitterend uit, ja, maar het was een hel. De lemoncurd wilde maar niet opstijven. Later heeft ze die taart nota bene nog een keer gemaakt, voor een bruiloft voor vrienden. Toen was er hulp van Judith, dus was hij perfect. Die finale was zeg maar een slechte generale voor het echte werk.

Ja, de Hilversumse verpleegkundige Rutger is een zeer terechte winnaar. Hij heeft ook verschrikkelijk hard gewerkt. Dan vroeg hij: 'Welke koekjes ga jij bakken?' En dan dacht Narcis: koekjes bakken? Dat is toch pas in aflevering vier? Rutger had lang voor de finale thuis al twee bruidstaarten gemaakt.

Inmiddels is de rust teruggekeerd. Narcis heeft geen patisseriezaak of kookboek in gedachten. Een bakblog, dat zou wel leuk zijn. Maar als het niet aanslaat, bakt ze net zo lief tot in lengte van dagen in alle anonimiteit verder. Maar wel met heel veel plezier, en bij voorkeur met Judith. Bakken met Judith, dat is toch het leukst, vindt Narcis. Aan het tv-programma hebben ze met z'n tweeën een flinke baktic overgehouden. Elk weekend staat er wel iets in de oven. Toch zou Judith voor geen goud aan zo'n programma meedoen. Ze heeft haar moeder acht weken in de stress zien zitten. En die verschrikkelijke druk! Voor de krant wil ze desnoods nog wel wat tarteletjes vullen, met een mengsel van chocola en slagroom. Narcis strooit er uit de losse pols het net aangeschafte bladgoud overheen.

'Kijk Juut!' roept Narcis.

'Prachtig, mama!' roept Judith.

Tartelettes met ganache, lemoncurd of banketbakkersroom en fruit

Ingrediënten
Voor de pâte sucré (voor 12 vormpjes van 7cm doorsnede)
450 g bloem, 55 g suiker, ¿ tl zout, 225 g koude boter in blokjes, 2 grote eidooiers, 4 tot 6 eetlepels slagroom

Voor de ganache
200 g pure chocolade, 150 ml slagroom, evt. eetbaar bladgoud, suikerbloemen of zilverpillen
voor de lemoncurd: 3 citroenen, 175 g witte basterdsuiker, 125 g boter, 3 eieren

Voor de banketbakkersroom
500 ml volle melk, 100 g suiker, ¿ vanillestokje, 45 g custardpoeder, 2 eidooiers, snufje zout, evt. frambozen en poedersuiker

Bereidingswijze
Meng voor het deeg bloem, suiker en zout in eenn grote kom. Wrijf de bl;okjes boter er doorheen, tot het geheel op broodkruim lijkt. (Kan ook met 2 messen, een deegmes of in een KitchenAid gebeuren). Eidooiers met 2 eetlepels slagroom loskloppen en bij het bloemmengsel voegen. Als het deeg nog te droog is nog wat extra room toevoegen tot het deeg een bal vormt. Een half uur in plastic folie in de koelkast laten rusten voor gebruik. Vormen licht invetten met boter. Deeg in 12 porties verdelen en op een met bloem bestrooide werkbank uitrollen. Deeg in vorm plaatsen, randen en bodem licht aandrukken. Rand met behulp van deegroller of mes afsnijden en de bodem met een vork inprikken. Minimaal 30 minuten in de koelkast laten rusten. Oven op 175 graden Celsius voorverwarmen en de taartbodems 15 minuten bakken, of tot ze goudbruin zijn. Op rooster volledig af laten koelen en uit vorm verwijderen. Vullen met ganache, lemoncurd en/of banketbakkersroom en fruit.

Ganache
Chocolade en slagroom al roerend verwarmen tot een glad mengsel, enigszins laten afkoelen en dan op taartbodem schenken, dit helemaal laten afkoelen. Garneren met eetbaar bladgoud.
Lemoncurd: Citroenen uitpersen en het sap met de boter en suiker in een kom au bain-marie verwarmen. Af en toe roeren tot de boter gesmolten is. Eieren loskloppen en dan goed mengen met citroenmengsel, 10-15 minuten au bain-marie laten koken, af en toe roeren. Af laten koelen.

Banketbakkersroom
Vanillestokje opensnijden, merg eruit schrapen en dit alles met 450 ml melk en 50 gr suiker aan de kook brengen. Overige melk en suiker met custardpoeder, eidooiers en zout tot een glad papje roeren. Als de melk kookt het stokje verwijderen en voorzichtig een beetje hete melk over het koude melkmengsel gieten, goed roeren en dit vervolgens met de hete melk mengen. Al roerende de room op zacht vuur 2 minuten laten doorkoken. Afgedekt af laten koelen. Voor gebruik loskloppen met garde tot een mooi glad mengsel. Taartbodem hiermee vullen en vervolgens garneren met frambozen, licht bestrooid met poedersuiker.

undefined

Meer over