Thuiseten: Biologische voedselclub

Je kunt overal in de stad de sterren van de hemel eten, maar de meeste Amsterdammers koken vanavond gewoon thuis. Nienke Denekamp kijkt onder de deksels en in de keukenkastjes.

Jenny, Rutger, Matthias bij een aanrecht vol biologische producten. © Marc Driessen Beeld
Jenny, Rutger, Matthias bij een aanrecht vol biologische producten. © Marc Driessen

Jenny Pannenbecker (36) kookt voor Rutger (55), Matthias (3) en Rik (34). Waar: Lepeldwarsstraat

Niet afhankelijk zijn van het aanbod in de supermarkt, maar biologische producten halen bij boeren uit de buurt. Jenny Pannenbecker zweert erbij.

Jenny Pannenbecker kookt vandaag voor haar vriend Rutger, hun zoontje Matthias en huisgenoot Rik. Jenny woont met achttien anderen in een voormalig kraakpand in de Lepeldwarsstraat. In totaal zijn er drie keukens, waaruit de heerlijkste geuren komen. Het buurjongetje uit de keuken verderop komt binnen om achter Matthias aan te rennen. 'Is dat lastig?' vraagt zijn moeder aan Jenny. Nee hoor. Het voordeel van zo'n woongroep is dat je de babyfoon op elk willekeurig moment over de muur kunt kieperen. Het nadeel is dat zowel Jenny als Rutger maar één kamer heeft. Daar moet, met de tweede op komst, op de één of andere manier een extra kamertje in worden gemaakt.

Jenny is ook lid van collectief Vokomokum (Voedsel Koöperatie Mokum), een organisatie van mensen die zelf hun biologische producten van de groothandel en van (kaas-)boeren uit de buurt halen. Ze willen niet afhankelijk zijn van het aanbod in de supermarkt, ze willen de boeren rond de stad steunen en samen een gemeenschap vormen.

In het eerste deel van de maand geven zo'n zestig tot tachtig leden hun bestellingen door. Op de laatste vrijdag van de maand is er ophaaldag op de Plantage Doklaan. 'Dat is te vergelijken met een speurtocht,' zegt Rutger. 'Ongeveer vijftig mensen lopen door elkaar om hun boodschappen bij elkaar te zoeken.' Jenny: 'Er is ook een café waar je taart kunt eten. Er komen allemaal mensen die je één keer in de maand ziet, maar die toch vrienden zijn.'

Om alles vloeiend te laten verlopen is een aantal werkgroepen opgericht. Zo zoekt de Versvoko biologische boeren in de omgeving en inventariseert wat ze kunnen leveren. De werkgroep droogwaren neemt de bestellingen voor de overige kruidenierswaren in ontvangst en zorgt dat ze worden afgeleverd en klaargezet. De producten moeten biologisch zijn en bij voorkeur dichtbij worden geproduceerd.

'Bij de verse producten ligt dat voor de hand,' zegt Jenny. 'Maar bij de droogwaren ligt dat vaak moeilijker. Koop je niet-biologische honing uit het Amsterdamse Bos of honing met een biologisch keurmerk die helemaal uit Latijns-Amerika moet komen? Daar discussiëren we over. Je hebt echt geen idee wat er allemaal bij komt kijken voordat het uiteindelijk op je bord ligt.'

Pompoenrisotto (4 personen)

Ingrediënten:
350 gr risottorijst
1 grote groene of oranje biologische pompoen
Stuk citroenschil
2 el olijfolie
2 el boter
1,5 groentebouillonblokje
50 gr oude Hollandse schapen- of geitenkaas

Bereiding:
Schil de pompoen en snijd het vlees in blokjes van 2 bij 2 cm. Verwarm de olie en de boter op een laag vuur. Voeg de citroenschil toe en laat even 'trekken'. Voeg de rijst toe en bak totdat de korrels een glazig randje hebben. Voeg een beetje water toe en verkruimel de bouillonblokjes. Doe de pompoen erbij en net zoveel water tot dat alles net onder staat.

Goed doorroeren en met de deksel op de pan aan de kook laten komen. Steeds een beetje water toevoegen totdat de rijst en de pompoen gaar is en er een smeuïg is ontstaan. Maak op smaak met zout en peper. De oude kaas raspen en door de risotto roeren.

Salade van gekookte biet met zachte geitenkaas

Ingrediënten:
750 gr kleine rode bieten
150 - 200 gr zachte geitenkaas

Voor de dressing:
Citroensap
Mayonaise
Olijfolie
Geraspte mierikswortel
Peper en zout

Bereiding:
Kook de bietjes in de schil totdat ze gaar zijn en laat ze afkoelen. Schil de bieten en snijd ze in dunne plakjes. Schik ze op een schaal en verkruimel de zachte kaas erover. Maak een vrij zure dressing. Giet over de bieten.

Foto Marc Driessen

Wilt u ook in Thuiseten? Mail dan naar thuiseten@parool.

Meer over