Thuiseten: Banketbakkerskoekje van Sien

Tijdens haar stage bij Patisserie Kuyt bedacht Sien een koekje met amandelspijs, sinaasappelrasp, walnoten en honing. Dat was pas het begin.

Nienke Denekamp
Het geheim van Siens koekje is de kastanjehoning, afkomstig uit Zuid-Frankrijk. Beeld Dingena Mol
Het geheim van Siens koekje is de kastanjehoning, afkomstig uit Zuid-Frankrijk.Beeld Dingena Mol

Wie: Sien Niermeyer (24) banketbakker, imker, student biologie en voorzitter Food Coop Amsterdam www.foodcoopamsterdam.nl
Waar: Admiraal de Ruijterweg
Wat: Chatagnier van Kuyt

Sien Niermeyer is een rising star in de culinaire wereld. Ze is, 24 jaar oud, niet alleen afgestudeerd banketbakker en imker, maar ook nog eens voorzitter van Food Coop Amsterdam. Dat is een DiY (Do it Yourself)-supermarkt, honderd procent subsidievrij, waar je voor iets meer dan de inkoopprijs verantwoorde producten kunt bestellen.

Krankzinnig lekker
Meer dan honderd leden komen één of twee keer per maand naar Westerwijk op de Admiraal de Ruijterweg om hun boodschappen op te halen. En de voorzitter zit achter de kassa. Siens grootste wapenfeit: ze verzon tijdens een stage bij Patisserie Kuyt een krankzinnig lekker koekje, met amandelspijs, sinaasappelrasp, walnoten en honing. Het is inmiddels in het vaste assortiment van Kuyt opgenomen. Dat lijkt ons nou het hoogst haalbare.

'Ja, best leuk hè?' zegt Sien. Het goede is dat de honing - een heel zware, nogal bittere kastanjehoning - wordt ingekocht bij een Zuid-Franse imker bij wie Sien het ambacht na de middelbare school heeft geleerd. Het wordt dus voor Siens koekje geïmporteerd. En zo moet het. Het doel van de Food Coop is dat producten verkrijgbaar zijn van de kleinere producent. De pompoenen uit de moestuin van Heidi, maar ook het bier van de hop uit de achtertuin van Brouwerij de Prael. Boekweit, jams en tamme, diepgevroren konijnen komen van het Poolse landgoed van de Amsterdamse wandelvereniging Nemo.

Hongaarse wolvarken
Niet alles is biologisch. Als ze bij de Food Coop denken dat het verantwoord geproduceerd is, mag het op de bestellijst. Als het niet lekker is, niet. Het gaat er Sien ook om kennis van ambachten te delen. Wie weet er nog hoe je een varken moet slachten? Dus komt vanavond culinist Sándor Schiferli vertellen over het Hongaarse wolvarken. Veertig biggen heeft hij in Abcoude staan. Weten we nog een landgoedje waar ze een jaartje kunnen rondscharrelen?

In de keuken van Westerwijk staat de rest van het bestuur te koken, want de leden van de supermarkt mogen ook nog eens blijven eten. Voor 4,50 euro krijgen ze in eendenvet gegaarde aardappels met spekjes van een eergisteren geslacht varken en een salade van zure rode kool met appel, dille en boekweit. Met vandaag een heel bijzonder toetje: jelly van kastanjehoning met kastanjepuree en bergamotsiroop. Met een chatagnier, het koekje van Sien.

Chatagnier van Kuyt
Ingrediënten: 250 g amandelspijs (bij voorkeur extra grof), 50 g fijngehakte walnoten, 50 g kastanjehoning (of een andere krachtige donkere honing, bv woudhoning), 5 g sinaasappelrasp, poedersuiker, gepelde walnoten

Bereiding: Werk de gehakte noten, de sinaasappelrasp en de honing door de spijs. Zet deze massa zo mogelijk een nacht in de koelkast. Bestuif het aanrecht met poedersuiker. Rol van het spijsmengsel een staaf met doorsnee 5 cm. Snijd de staaf in stukken van 2,5 of 3 cm. Leg de stukken met het snijvlak naar beneden op een met bakpapier beklede plaat. Druk er een halve walnoot bovenop. Bak tien minuten in een op 250 graden voorverwarmde oven tot de randjes lichtbruin zijn. Laat afkoelen.

Meer over