Thrillerauteur Jo Claes wint De Gouden Strop

De Vlaamse auteur Jo Claes is de winnaar van De Gouden Strop, de prijs voor de beste misdaadroman van het afgelopen jaar.

De Vlaamse schrijver Jo Claes (L) samen met jurylid Laetitia Griffith (R) Beeld anp
De Vlaamse schrijver Jo Claes (L) samen met jurylid Laetitia Griffith (R)Beeld anp

Hij krijgt de prijs voor zijn boek De mythe van Methusalem, maakte juryvoorzitter Laetitia Griffith gisteravond bekend tijdens de Avond van het Spannende Boek in Amsterdam.

Cheque
De Gouden Strop bestaat uit een cheque van 10.000 euro en een sculptuur van Marianne van den Heuvel. Claes heeft zijn verhaal 'intelligent, spannend, met veel vaart en beeldend beschreven', oordeelde de jury. In De mythe van Methusalem gaan een journalist en een politie-inspecteur de mysterieuze zelfmoord onderzoeken van een wetenschapper die via stamcelonderzoek ontdekte hoe veroudering drastisch kan worden afgeremd.

Claes (59), die woont en werkt in Leuven, begon in 2008 met een reeks misdaadromans rond de Leuvense inspecteur Thomas Berg. De mythe van Methusalem is het zevende boek in deze serie.

Schaduwprijs
De Schaduwprijs, voor het beste thrillerdebuut, gaat naar René van Rijckevorsel voor zijn misdaadroman Tunis. De Schaduwprijs bestaat uit een geldbedrag van 1000 euro en een kunstwerk van Daan Jippes. Van Rijckevorsel is plaatsvervangend hoofdredacteur van het tijdschrift Elsevier.

De Avond van het Spannende Boek is de aftrap voor Juni, de Maand van het Spannende Boek. Uitgevers, boekhandels en bibliotheken besteden komende maand extra aandacht aan misdaadromans. Marion Pauw schreef dit jaar het geschenkboek Grijs gebied, dat mensen cadeau krijgen als ze voor minstens 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken aanschaffen.

Mensen die tijdens het evenement lid worden van een openbare bibliotheek, krijgen een gratis huisveiligheidscheck dat ontwikkeld is door het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Meer over