'Three-strikes-you're-out beleid voor horeca heeft geen zin'

De overlast die bewoners in de binnenstad van horecagelegenheden ervaren, valt niet te bestraffen. En dus heeft het three-strikes-you're-out beleid, dat vorig jaar werd ingevoerd door de gemeente, eigenlijk geen zin. 'Het handhavingsbeleid heeft nauwelijks bijgedragen aan het beperken van overlast voor omwonenden', zegt Jan-Jaap Eikelboom van Stadsdeel Centrum tegen Metro.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Volgens Eikelboom heeft de overlast niets te maken met het overtreden van wetten. 'Niet alle overlast is een overtreding. Vaak gaat het om een verstoorde relatie tussen een ondernemer en één of meerdere buurtbewoners'.

'Het overtreden van sluitingstijden is gemakkelijk te bestraffen, de grootte van een terras en het aantal decibellen dat uit een muziekinstallatie komt ook, maar voor pratende mensen op een terras kun je een zaak geen sancties opleggen', aldus Eikelboom.

Horeca-ondernemers waren niet enthousiast over het handhavingsbeleid, dat gebaseerd is op klachten en inspecties van de gemeente en politie. Zij vreesden namelijk dat één klagende buurman ervoor zou kunnen zorgen dat ze hun tent moesten sluiten. Maar na negen maanden (het beleid ging van start in september 2012) zijn de gebieden waarover de meeste klachten binnenkomen, nog altijd dezelfde.

Centrum gaat daarom opnieuw onderzoeken wat er gedaan kan worden aan de overlast in 'aandachtsgebieden'. 'Veel overlast kan echter opgelost worden door met elkaar in gesprek te blijven en begrip voor elkaar op te brengen. Bewoners willen stilte voor de deur en reuring om de hoek. In zo'n drukke binnenstad als de onze werkt dat helaas niet zo', zegt Eikelboom.

Meer over