Update

Thomé: Ik heb NRC niets over Friso verteld

Neurochirurg prof. dr. Claudius Thomé, hoofd van de afdeling neurologie van de Universiteitskliniek in Innsbruck, vindt dat zijn naam is misbruikt door NRC-journaliste Jannetje Koelewijn. De chirurg zegt geen vertrouwelijke medische informatie over prins Friso naar buiten te hebben gebracht.

Dolf Hendriks
Johan Friso. ©ANP Beeld
Johan Friso. ©ANP

'Ik zal niet opsommen hoe mevrouw Koelewijn en prof. Tulleken meer informatie probeerden te krijgen (...) Er is een verhaal gemaakt waarin mijn naam werd misbruikt als een soort bewijs dat ze inside informatie hadden', aldus Thomé vandaag in dagblad Spits.

Goed nieuws

Jannetje Koelewijn bracht haar werkgever ruim een week geleden in opspraak, nadat ze samen met haar man, neurochirurg Kees Tulleken, het ziekenhuis in Innsbruck bezocht om informatie over de gezondheidstoestand van prins Friso te verkrijgen.

Tulleken vond het naar eigen zeggen zo belangrijk om 'goed nieuws' te brengen, dat hij besloot zijn beroepsgeheim te schenden. Koelewijn schreef in het NRC dat ze van Thomé hoorden dat prins Friso, in tegenstelling tot wat enkele lokale Oostenrijkse media meldden, geen schedelbasisfactuur of andere verwondingen had.

Claudius Thomé beweert nu dit nooit gezegd te hebben. Hij zou alleen in algemene zin hebben verteld hoe lawineslachtoffers worden behandeld in het academische ziekenhuis. Een woordvoerder van de Universiteitskliniek Innsbruck bevestigde vandaag tegen het ANP een bericht daarover in het dagblad Sp!ts.

'De neuroloog heeft bij een congres de standaardbehandeling uitgelegd. De journaliste nam dan aan dat de behandeling was van prins Friso', aldus de woordvoerder. 'Zo'n werkwijze is zeldzaam en onethisch.'

Geërgerd

Thomé heeft zich over de werkwijze geërgerd. Hij vindt dat zijn naam is misbruikt, aldus zijn woordvoerder. Maar de kliniek vindt het niet de moeite een klacht in te dienen tegen de krant. 'Het is in Oostenrijk geen thema.'

NRC-hoofdredacteur Peter Vandemeersch schreef vorige week niet niet helemaal gelukkig te zijn met de berichtgeving in zijn krant. 'We stellen al vast dat we, door de vorm van onze berichtgeving en door transparant de motieven van onze bron toe te lichten, onbedoeld hebben meegewerkt aan een te positief beeld over de toestand van de patiënt. Dat betreuren we zeer.'

Jannetje Koelewijn blijft bij haar lezing dat Thomé haar bron was.

De hoofdredactie van NRC Handelsblad wilde vandaag geen commentaar geven op de mededeling van het ziekenhuis. 'Wij hebben besloten dat we niets zeggen totdat het onderzoek van een externe deskundige naar onze berichtgeving is afgerond', zo liet een assistente van de hoofdredactie weten. Journalistenvakblad Villamedia meldde vandaag dat die onderzoeker Thom Meens, voormalig ombudsman van de Volkskrant, is.

Het academisch ziekenhuis in Innsbruck. ©ANP Beeld
Het academisch ziekenhuis in Innsbruck. ©ANP
Meer over