Review

This means war *

null Beeld

Regie: McG
Met: Reese Witherspoon, Chris Pine, Tom Hardy, Chelsea Handler

Vorig jaar stemde de Amerikaanse president Obama in met een verlenging van de omstreden spionagewetgeving van George W. Bush. Dat was een teleurstelling voor privacywaakhonden, maar niet voor de makers van This means war. In de film mogen burgerrechten niet alleen worden geschonden om terroristen op te sporen, maar ook om een vrouw aan de haak te slaan.

Het scenario draait om twee CIA-agenten, die voor hetzelfde blondje vallen en alle surveillance- en opsporingstechnieken aanwenden om haar te kunnen versieren. In dit merkwaardige universum is een voyeur of inbreker niet sinister, zolang hij maar bij de overheid werkt en er goed uitziet.

Chris Pine en Tom Hardy voldoen aan beide voorwaarden. Sterker nog: ze vinden ook van elkaar dat ze er goed uitzien en geweldig zijn, en laten dat zo nadrukkelijk blijken dat ze helemaal niet op vrouwen lijken te vallen. Uit de kast komen ze niet. Ze kruipen er juist in om Reese Witherspoon te bespieden, zodat ze haar met op maat gesneden leugens het hof kunnen maken.

Waarom ze die moeite doen, maakt de film niet duidelijk. Het ontbreekt de drie acteurs aan chemie en hun personages aan geloofwaardige motieven, en dan wordt een romantische komedie over twee gluurders en hun naïeve prooi een misvatting op alle fronten.

This means war is geregisseerd door de man die zichzelf McG noemt en drie jaar geleden met Terminator salvation een sterk merk en een fraaie sciencefictionreeks om zeep hielp. De nieuwe McG is gemaakt bij de Foxstudio, een onderdeel van Rupert Murdochs media-imperium News Corporation, dat door het Britse afluisterschandaal onder vuur ligt. Het verklaart waarom dit misbaksel groen licht kreeg, maar maakt het cynisme dat eraan ten grondslag ligt volstrekt onverteerbaar. (Bart van der Put)

null Beeld
Meer over