Schuim

Theodor Holman plagen, je kunt het een hobby noemen

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: boekpresentatie Voorbijgewaaid Geluk van Theodor Holman.

Hans van der Beek
Auteur Theodor Holman en zijn vriendin, celliste Tanne Comello. Beeld Schuim
Auteur Theodor Holman en zijn vriendin, celliste Tanne Comello.Beeld Schuim

Het is eindelijk weer voor een sjaal op de fiets, en bij de garderobe spreek ik daar mijn voorkeur over uit: lekker koud. Al komt dat ook door mijn wintervacht. Ellen Leenhouwers van uitgeverij Nieuw Amsterdam: "Of door een zomers buikje."

Dit begint allemaal goed.

Ik ga Theodor Holman een handje geven en ik wil niet meteen zeggen dat hij schrikt, maar hij zegt wel meteen: "Dit is de saaiste bijeenkomst van het westelijk halfrond!"

Ik snap zijn onrust. Ik heb hem eerder in deze rubriek geplaagd, je kunt het een hobby noemen. Theodor Holman is Parools eigen man you love to hate. Onze meest geliefde columnist, en meteen ook de meest gehate. Dan kun je wat.

Bovendien: ik sta in een sober kamertje van uitgeverij Nieuw Amsterdam. Er is gesneden stokbrood met tapenade en minisalami en tijgernootjes.

Tijgernootjes... de nostalgie. Ik neem een hap en heb meteen weer mijn kinderpyjama aan. Zo meteen begint Avro's Wie-kent-kwis.

Aan een statafel val ik in een werkelijk hilarisch, maar ook nogal pikant verhaal van Hans Teeuwen over Ramses Shaffy. Ik vraag of ik dat mag opschrijven, correcte man die ik ben, want het is wel een errug goed verhaal.

"Míjn verhaal! Met je verzetskrant. Al speelde het verzet zich ook af in kleine kamertjes als dit," en meer van dat soort Teeuwen­teksten.

Het officiële gedeelte dan.

Redacteur Neeltje Smitskamp leest de eerste zin van Holmans nieuwe roman voor: 'Als je schrikt als je wakker wordt, heb je de dood ontlopen.' Ze leest meer mooie zinnen voor en spreekt van een breekbare schoonheid.

Holman: "Heb ik dat geschreven? Ja, dat is wel mooi."

Daarna vertelt Rina Spigt, zijn eindredacteur bij OBA Live, dat Theodor een beetje haast heeft. Hij durft het zelf niet te vertellen, maar hij moet zo met de taxi naar DWDD en ook staat hij morgen met twaalf (12!) pagina's in de Volkskrant.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

"En dan volgt een lange tournee langs bibliotheken en boekhandels, Charlotte Mutsaers en Onno Blom achterna."

Dan de auteur zelf.

Zijn dochter Marscha, vertelde ze hem, denkt eigenlijk dat hij altijd liegt, maar dat komt door Carmiggelt. Die zei ooit: 'Ik lieg de waarheid' en toen dacht Holman: daar kan ik wel wat mee.

"Boudewijn Büch, Theo van Gogh, we logen niet, we waren de boel aan het verzinnen."

Mooie tekst, maar daar is ook het citaat van Marscha. "Pap, je was helemaal niet naar Artis met Bloem. Dééd je dat maar eens."

Het laatste woord van de schrijver: "De literaire waarheid is veel belangrijker. Vergeeft u mij mijn leugens, ik deed het voor een hoger doel."

Lees ook dit interview met Theodor Holman: 'De gedachten die ik heb, gaan steeds vaker over de dood'

Wat boekpresentatie Voorbijgewaaid geluk van Theodor Holman
Waar uitgeverij Nieuw Amsterdam, Johannes Vermeerstraat
Wie Theodor Holman, Hans Teeuwen, Marscha Holman, Jelle Brandt Corstius, Neeltje Smitskamp, Rina Spigt, Gijs van de Westelaken, Jaffe Vink
Wanneer dinsdag 7 november, van 17.00 tot 19.00 uur.

Drank en spijs **
Sfeer ****
Hans heeft nu wel een goed verhaal voor in de kroeg.

De volgende generaties: schoonzoon Jelle Brandt ­Corstius, 'Bloem', 'Koning' en dochter Marscha: 'Dit zijn de kleinkinderen waar hij altijd over liegt.' Beeld Schuim
De volgende generaties: schoonzoon Jelle Brandt ­Corstius, 'Bloem', 'Koning' en dochter Marscha: 'Dit zijn de kleinkinderen waar hij altijd over liegt.'Beeld Schuim
Fotograaf Eva Boeter en haar man Hans Teeuwen: 'Met je verzetskrant.' Beeld Schuim
Fotograaf Eva Boeter en haar man Hans Teeuwen: 'Met je verzetskrant.'Beeld Schuim
De speechers: Neeltje Smitskamp, redacteur van Nieuw Amsterdam, en Rina Spigt, eindredacteur bij OBA Live. Beeld Schuim
De speechers: Neeltje Smitskamp, redacteur van Nieuw Amsterdam, en Rina Spigt, eindredacteur bij OBA Live.Beeld Schuim
Nog meer éminences grises: filosoof Jaffe Vink, oud-­Parooleindredacteur Roderik Oranje en filmproducent Gijs van de Westelaken. Beeld Schuim
Nog meer éminences grises: filosoof Jaffe Vink, oud-­Parooleindredacteur Roderik Oranje en filmproducent Gijs van de Westelaken.Beeld Schuim
Columnist Jonathan van 't Reve, programmamaker Davied Eliasar en Ellen Leenhouwers (Nieuw Amsterdam), die me een fijn en zeer bruikbaar nieuw woord leerde. Beeld Schuim
Columnist Jonathan van 't Reve, programmamaker Davied Eliasar en Ellen Leenhouwers (Nieuw Amsterdam), die me een fijn en zeer bruikbaar nieuw woord leerde.Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over