Theatermaker Sadettin Kirmiziyüz: 'Ik probeer altijd het perspectief te draaien'

Op 25 augustus wordt de Amsterdamprijs voor de Kunst uitgereikt. In deze serie komen de negen genomineerden aan het woord. Aflevering 7: Sadettin Kirmiziyüz.

Simon van den Berg
Sadettin Kirmiziyüz: 'Alles wat ik in de voorstelling zeg, moest wáár zijn' Beeld Eva Plevier
Sadettin Kirmiziyüz: 'Alles wat ik in de voorstelling zeg, moest wáár zijn'Beeld Eva Plevier

De Amsterdamse theatermaker Sadettin Kirmiziyüz (34) werkt sinds een aantal jaar aan een serie persoonlijke, toegankelijke voorstellingen over multiculturele thema's.

Vorig jaar maakte hij met De radicalisering van Sadettin K. een bozer, harder statement. 'Naast zijn hoge mate van vakmanschap vindt de jury zijn durf om een andere weg in te slaan prijzenswaardig,' luidt de motivatie voor zijn nominatie.

Wat kenmerkt uw werk?
"Het gaat bij mij altijd om hete hangijzers in de samenleving rondom multiculturele thema's: migratie, integratie, dubbele identiteit. Maar ik probeer wel altijd het perspectief te draaien. Ik maak van mezelf een personage: een atheïstische, verkaasde Nederturk uit Zutphen, die er gaandeweg achter is gekomen dat hij onderdeel uitmaakt van een grotere geschiedenis: de arbeidsmigranten­­stroom."

"De uiterwaarden van de IJssel in Gelderland, dát is mijn land. Ik ben door mijn ouders opgevoed om zo Nederlands mogelijk te worden. Ik moest hier meedoen. Terwijl mijn ouders conservatief zijn, Erdoganstemmers. Theo Van Gogh werd vermoord toen ik op de toneelschool in Maastricht zat. Toen pas merkte ik dat ik door mijn achtergrond dingen anders zie. En vanaf toen moest ik er wat mee in mijn werk."

"Mijn voorstellingen zijn persoonlijk. Ik schrijf zelf en ik sta zelf op het toneel. Vanuit mijn persoonlijke verhaal zoek ik het universele. Ik vind het belangrijk dat mijn werk toegankelijk is en dat je erom kunt lachen. De radicalisering van Sadettin K. is misschien minder grappig; ik vond dat ik met de zelfspot en ironie uit mijn eerdere voorstellingen ook heikele dingen uit de weg ging. Ik wilde een voorstelling maken waarin de pijnlijkheid gewoon uitgesproken werd. Het maakte me geen hol uit of de voorstelling goed werd, alles wat ik zeg moest wáár zijn. Er zit wel degelijk humor in, maar het is wranger."

"In elke voorstelling zit een Star Wars-­citaat. Ik ben ook een kind van de jaren tachtig en The Empire Strikes Back is voor mij een ijkpunt. En ik probeer altijd om een stuk geschiedenis te vertellen, om de huidige problemen in perspectief te plaatsen. In De radicalisering vertel ik over de veroveringen van het Ottomaanse Rijk in de middeleeuwen met een kaart van zand; dan zie je ineens dat het van alle tijden is dat mensen met elkaar in botsing komen."

Hoe manifesteert u zich in Amsterdam? Wat voor raakvlakken heeft uw kunst met Amsterdam?
"In 2009 ben ik vanuit Maastricht naar Amsterdam verhuisd. Ik heb vanaf dag één na mijn afstuderen gewerkt als acteur, vervolgens als maker bij een productiehuis, en nu zelfstandig met mijn eigen stichting Trouble Man. Het is een volle weg geweest, en zeker het afgelopen jaar heb ik veel waardering gekregen, maar juist de nominatie voor de Amsterdamprijs doet me veel. Ik heb bij de bekendmaking van de nominaties, toen (AFK-directeur, red) Clayde Menso ons 'negen iconen van de stad' noemde, wel even met mijn zakelijk leider een sigaartje gerookt in de tuin van de burgemeester."

"Ik gebruik natuurlijk veel uit mijn persoonlijke leven in mijn werk, en mijn persoonlijke leven speelt zich af in Amsterdam. Ik reageer op wat ik hier meemaak en wat ik hier hoor. En ik heb een zoon van twee, een Belgisch-Turkse Amsterdammer. Dat is een wandelende contradictie, het begin van een goede mop."

Wat doet u om uw kunst onder de mensen te krijgen?
"Ik vind het steeds belangrijker dat kunst echt iets teweegbrengt, los van hoeveel mensen er komen kijken. We hebben door subsidieprogramma The Art of Impact een speciaal programma kunnen maken voor middelbare scholen: een website, hoeradicaalbenjij.nl, waarmee docenten in de klas kunnen praten over de thema's die ik wil aansnijden. Dat gaat verder dan alleen het voorbereiden van het bezoeken van de voorstelling. Ook nu de voorstelling is uitgespeeld krijg ik mails van scholen die de site nog gebruiken. We hebben hiervoor samengewerkt met een 'impact producer', iemand die met documentairemakers werkt om na het uitkomen van een film daadwerkelijk iets te veranderen. Met haar wil ik blijven werken."

Wat zijn uw plannen?
"De komende tijd ga ik vooral spelen en lesgeven. Ik blijf naast mijn eigen voorstellingen werken als acteur. Mijn volgende project is pas eind 2017, dan ga ik samen met Marjolijn van Heemstra en Jetse Batelaan Kruistocht in spijkerbroek bewerken voor toneel. Er zijn drie kinderkruistochten geweest en ik wil die route nareizen met mijn zoontje op de achterbank. Er werden echt zuigelingen meegegeven: de muren van Jeruzalem zouden vallen bij de aanblik van het kinderleger."

Als u zelf niet wint, wie moet er dan winnen, en waarom?
"Ik gun het iedereen. Voor mijn part wint iedereen 'm en verdelen we de pot. Het is serieus een grote eer om genomineerd te zijn."

De radicalisering van Sadettin K. is nog te zien op ­8 september in de Stadsschouwburg, www.tf.nl. Kirmiziyüz speelt mee in Romeo en Julia van Theater het Amsterdamse Bos, t/m 3 september. www.bostheater.nl

Meer over