Theater Bellevue wordt grondig verbouwd

Theater Bellevue is toe aan vernieuwing. Nog voor het nieuwe seizoen begint, wordt het theater ingrijpend verbouwd. Ook bezoekers kunnen meehelpen.

Aybala Carlak
Ook de doorgang van het theater naar café De Smoeshaan wordt verbeterd. Beeld Tammy van Nerum
Ook de doorgang van het theater naar café De Smoeshaan wordt verbeterd.Beeld Tammy van Nerum

Op 4 juni starten de werkzaamheden. Gemeente Amsterdam is gul geweest, volgens directeur Jeannette Smit. Een riant bedrag is vrijgemaakt om in het theater, dat inmiddels dertig jaar bestaat, de nodige renovaties uit te voeren, bijvoorbeeld aan de leidingen en luchtbehandelingsinstallaties. "We worden zo een stuk duurzamer," zegt Smit.

Maar het theater wil meer. Met ­name de kleine hal en foyer zouden de bezoeker beter moeten bedienen. "We hebben de feedback gekregen dat bij aanvang van een voorstelling de wachtruimte wel erg krap is. Daar gaan we nu wat aan doen."

Toonbank
Zo wordt de kassa naar achteren ­verplaatst en de huidige toonbank ­verwijderd, waardoor meer ruimte ontstaat. Daarnaast wordt de doorstroom naar theatercafé De Smoeshaan ­beter en er komt een extra ­ingang voor rolstoelgebruikers. Het theater moet door de verbouwing toegankelijker worden.

Dat is belangrijk, want als er meer bezoekers worden ontvangen, kunnen er ook meer voorstellingen op hetzelfde moment plaatsvinden. "Het allermooiste en belangrijkste is onze gastvrijheid," zegt Smit. Ook het dikke, moderne logo op de gevel verandert terug naar het art-­decolettertype dat in de jaren dertig werd gebruikt.

Theater Bellevue aan de Leidsekade. Beeld Tammy van Nerum
Theater Bellevue aan de Leidsekade.Beeld Tammy van Nerum

Historie
Het pand is al vaak verbouwd ­omdat het regelmatig van huurder is ge­wisseld: het diende als doorgangs­kazerne voor het leger, maar ook als televisiestudio voor NTS. Nu wordt de rijke historie van het theater zelf ­teruggehaald.

Smit: "Die sobere, theatrale uitstraling van vroeger is heel beeldbepalend geweest voor de Leidsekade. Het hoort bij een beschermd stadsgebied als het onze."

Maar de wensen van Bellevue ­kunnen alleen met hulp van de ­bezoekers vervuld worden. Er is een crowd­fundingsactie gestart op platform Voordekunst, waarmee in ruim een maand dertigduizend euro opgehaald moet worden.

Smit: "Dat streefbedrag halen we vast, met iedereen die ons een warm hart toedraagt."

Meer over