Review

The september issue****

null Beeld

Regie: R.J.Cutler
Met: Anna Wintour

'In de modewereld is september net zoiets als januari in de gewone wereld. Het is het moment dat vrouwen bijvoorbeeld besluiten om toch weer hoge hakken te gaan dragen.' Dit is één van de vele lessen die wij, niet-ingewijden in die merkwaardige modewereld, kunnen leren uit The september issue, een fascinerende documentaire over het Amerikaanse tijdschrift Vogue, het Vaticaanstad van de modewereld.

En om deze ongepaste vergelijking door te trekken: in het hart van Vogue zetelt de Britse hoofdredactrice Anna Wintour als de modepaus, een vrouw wiens woord wet is in een uiterst grillige wereld. En dat woord is heel vaak 'nee'. Mensen rijden rekken met kleding haar imposante kantoor binnen en het is 'nee', 'nee' en 'nee'. Kleding die niet gekozen wordt voor fotoshoots verdwijnt letterlijk uit beeld. Kleding die wel in shoots terechtkomt, kan natuurlijk altijd later worden afgekeurd als de foto's op het bureau van Wintour verschijnen.

Regisseur R.J. Cutler volgt Wintour in de maanden die vooraf gaan aan de voorbereiding van het septembernummer van 2007, met bijna 900 pagina's het dikste nummer uit de geschiedenis van het blad - voor driekwart bestaande uit duurbetaalde advertentiepagina's. In een scène zien we hoe Wintour voor vijftigduizend dollar aan opnames terzijde schuift. Waarom? Niemand weet het. Haar woord is wet en daarom heeft ze weinig woorden nodig. Het september 2007-nummer zal voorlopig het dikste blijven, want later arriveerde de crisis, ook in de modewereld. De Amerikaanse Vogue in september 2007 is Rome vlak voordat Nero er de brand in stak.

Cutler volgt niet alleen de ongenaakbare Wintour, wiens kleinste glimlach of wenkbrauwtrilling achter haar grote zonnebril een modecarrière maakt of breekt, maar heeft in de figuur van Grace Coddington, voormalig model en al twintig jaar de hoofdstiliste van het blad, de perfecte tegenhanger van Wintour. Grace is al die jaren overgeleverd aan de grillen van haar hoofdredacteur en gebruikt de camera geestig om haar onvrede te ventileren.

In het spoor van de twee dames bezoeken we de ateliers van de bekendste ontwerpers en zitten we langs de catwalks van de grootste shows. En overal waar ze komt is Wintour de grootste ster van allemaal.

Wintour, allang een legende doordat Meryl Streep een luidruchtige versie van haar speelde in The devil wears Prada, blijft ondoordringbaar. Er verschijnen een paar barstjes in het pantser als blijkt dat haar dochter niet het modevak in wil en haar intellectuele, Britse familie eigenlijk vindt dat ze met helemaal niets van belang bezig is. En misschien vindt ze dat heel diep van binnen zelf ook. Vandaar dat ze zo vaak nee zegt. (MARK MOORMAN)

Website The september issue

null Beeld
Meer over