Review

The proposal ***

null Beeld

Regie: Anne Fletcher
Met: Sandra Bullock, Ryan Reynolds, Mary Steenburgen, Craig T. Nelson, Betty White, Dennis O'Hare, Michael Nouri

Als Sandra Bullock een lelijk eendje moet spelen, zet ze een bril op. Zo deed ze het in twee delen van de politieklucht Miss Congeniality. En als Bullock een niets ontziende carrièrevrouw moet zijn - zoals van haar verlangd wordt in The proposal - dan draagt ze pumps met heel hoge hakken en een streng mantelpakje. Zulke vermommingen kunnen ons natuurlijk niet echt foppen. Want ook al nadert ze de veertig: uiteindelijk blijft Sandy van binnen altijd het kwetsbare buurmeisje dat alle harten sneller doet kloppen.

Zo ook in The proposal, waarin zij als uitgeefster Margaret het leven van haar persoonlijke assistent Andrew (Ryan Reynolds) tot een hel maakt. Margaret is een eersteklas controlefreak, maar desondanks heeft deze Canadese dame haar verblijf in Amerika niet goed geregeld. Als een vasthoudende immigratieambtenaar zich vastbijt in haar naderende deportatie weet ze Andrew te strikken voor een schijnhuwelijk.

Aangezien dit een romantische komedie is, kun je natuurlijk van mijlen ver zien aankomen dat de kibbelende uitgeefster en haar veelgeplaagde hulpje uiteindelijk echt voor elkaar zullen vallen.

Ook is het niet heel verrassend dat de succesvolle maar eenzame Margaret steeds milder wordt naarmate ze meer tijd doorbrengt met Andrews liefhebbende familie in het pittoreske Alaska.

Je mag klagen dat The proposal in opzet een aftreksel is van Green card. En dan mag je ook aanvoeren dat die genreklassieker uit 1990 er veel meer op het spel stond voor Franse immigrant Gerard Depardieu, terwijl er ook wat kritischer werd gekeken naar de rol van de Amerikaanse immigratiedienst.

Dat neemt niet weg dat het oneindig veel bravere The proposal effectief is voor Bullock, die een plezierige wisselwerking heeft met Reynolds. Zoals het genre voorschrijft moeten de hoofdpersonen de nodige hindernissen overwinnen voor ze elkaar in de armen kunnen vallen. Wat minder hindernissen was beter geweest. Met name een gênant indiaans ritueel, uitgevoerd door de bejaarde 'Golden Girl' Betty White, hadden we graag aan ons voorbij zien gaan. Ook het Amerikaans preutse gehannes van twee volwassenen die in hysterie ontsteken als ze elkaar bloot tegen het lijf lopen, had in de Europese versie geschrapt mogen worden. Dan had je een compacte komedie overgehouden van negentig minuten.

Waarom denken zoveel filmmakers toch dat hun producties langer moeten duren dan anderhalf uur? (FRITZ DE JONG)

Website The Proposal

null Beeld
Meer over