Review

The other guys ***

null Beeld

Regie: Adam McKay
Met: Mark Wahlberg, Will Ferrell, Eva Mendes

In de actiekomedie The other guys gaan Samuel L. Jackson en Dwayne 'The Rock' Johnson letterlijk door roeien en ruiten om als stoere smerissen in Hollywoodstijl de criminaliteit in New York te bestrijden. Alleen gaat de film helemaal niet over dit duo supersmerissen.

Na de even spectaculaire als hilarische dood van de celebrity cops gaat de film over die andere kerels: de werkpaarden die achter de schermen het speurwerk verrichten en hun papierwerk afhandelen. Tegenpolen Mark Wahlberg en Will Ferrell hebben een prima chemie als politiepartners tegen wil en dank.

Macho Wahlberg baalt ervan dat hij na een domme actie gedegradeerd is naar een bureaubaantje. Beroepsdroogkloot Ferrell omarmt het papierwerk juist, en doet er alles aan om maar niet de straat op te moeten. Al was het maar omdat hij na een practical joke van enkele collega's gedwongen rondloopt met een houten neppistool.

De agenten komen op het spoor van een ingewikkelde fraudezaak, die gebaseerd lijkt op de oplichtingspraktijken van Bernie Madoff. Met deze ontwikkelingen beginnen de problemen, want naast een goeddeels geslaagde parodie op het genre van het kibbelende politieduo probeert The other guys ook tevergeefs een satire zijn op het Amerikaanse beurskapitalisme.

De komedie verliest nog meer focus - en wordt onnodig lang - door de breed uitgesponnen achtergrondgeschiedenis van boekhouder Ferrell, die een onverklaarbare aantrekkingskracht blijkt te hebben op bloedmooie vrouwen, zoals zijn wulpse echtgenote Eva Mendes.

Het resultaat is een nogal wisselvallige komedie, die op zijn beste momenten goed is voor een bulderende lach. De vele flauwere momenten worden vlotjes weggespeeld door Ferrell, Wahlberg en Mendes, die overduidelijk plezier beleefden aan hun samenwerking. (FRITZ DE JONG)

null Beeld
Meer over