The mummy: tomb of the dragon emperor ***

null Beeld

Regie: Rob Cohen
Met: Brendan Fraser, Maria Bello, Jet Li, Michelle Yeoh, Luke Ford, John Hannah
Bioscoop: de Munt, Arena

Met een mengelmoes van exotisme, romantiek en humor oogstten The mummy en The mummy returns rond 2000 veel succes. Regisseur/scenarioschrijver Stephen Sommers liet zich inspireren door de Amerikaanse mummiefilms die in de jaren dertig en veertig op de ontdekking van het graf van Toetankhamon inhaakten. Hij verlegde het accent echter van melancholieke horror naar nostalgisch en kindvriendelijk kermisvermaak, en vulde het gat dat door de afwezigheid van Indiana Jones was ontstaan.

Zeven jaar na The mummy returns zien we de helden terug in het omslachtig getitelde The mummy: tomb of the dragon emperor, van het duo dat eerder voor de Jackie Chankomedies Shanghai noon en Shanghai knights tekende. In de Egyptische oudheid hoefden ze zich niet te verdiepen, want de derde mummie is een Chinese keizer geworden. Historici mogen de messen weer eens slijpen, want de door Jet Li vertolkte drakenkeizer overbrugt duizenden jaren en laat persoonlijk de Chinese Muur en het beroemde terracottaleger construeren.

Wie zoiets nog serieus wil nemen, zal ook vallen over het gemak waarmee de in 1946 gesitueerde film Tibet bij China voegt, zonder de zaken bij de naam te noemen, al worden de verschrikkelijke sneeuwmannen wel keurig als Yeti geïdentificeerd.

Temidden van een keur aan Chinese topacteurs mogen Brendan Fraser en Maria Bello als archeologenkoppel het romantische gekibbel uit de voorgangers voortzetten, waarbij nauwelijks opvalt dat Bello de rol van Rachel Weisz heeft overgenomen. Dat heeft meer te maken met de aard van de filmreeks dan met de kwaliteiten van beide actrices: de mummiefilms van Sommers en de nieuwe van Rob Cohen beklijven niet, maar amuseren wel goed.

Cohen is een oude rot in het vak, die eerder succes had met leuke genrefilms als Dragonheart, The fast and the furious en xXx. Er mag dan geen 3 in de titel van zijn nieuwe film staan, Cohen beseft dat van hem vooral meer van hetzelfde wordt verlangd. En hij komt heel bekwaam over de touwbrug, met trucageshots en exotica zo ver het oog reikt, koddig wandelende lijken waarvan geen kind wakker ligt en werkelijk helemaal niets waar we over een week nog mee bezig zijn. (BART VAN DER PUT)

Trailer
Website

null Beeld
Meer over