PlusFilmrecensie

The Kindergarten Teacher is een welkome film

The Kindergarten Teacher van regisseur Sara Colangelo is een welkome film omdat de heldenrol eens niet wordt gespeeld door een man, maar een vrouw.

Mike Peek
Maggie Gyllenhaal als kleuterjuf Lisa Spinelli met haar vijfjarige leerling Jimmy (Parker Sevak) Beeld -
Maggie Gyllenhaal als kleuterjuf Lisa Spinelli met haar vijfjarige leerling Jimmy (Parker Sevak)Beeld -

De filmgeschiedenis zit vol figuren die verdrinken in de banaliteit van het bestaan. Denk aan Michael Douglas in Falling Down. Kevin Spacey in American Beauty. Ook kleuterjuf Lisa Spinelli (Maggie Gyllenhaal) hoort bij de club.

Haar huwelijk is niet slecht, maar wel volledig ingedut en de kinderen, tja, die lijken soms van iemand ­anders. Ze willen bij het leger, verdoen hun tijd op sociale media of dempen hun gevoelens met softdrugs.

The Kindergarten Teacher, gebaseerd op de gelijknamige Israëlische film uit 2014, laat in het midden hoe lang die frustratie al bij Lisa leeft. De kinderen wijten haar ­bemoeienis in elk geval aan de cursus poëzie die hun moeder volgt.

Zowel leraar Simon (Gael García Bernal) als haar medecursisten zijn niet erg onder de indruk van ­Lisa's dichtkwaliteiten. Tot ze op een dag plotseling hélemaal raak schiet. Lisa heeft haar stem ­gevonden.

Maar niet heus. Het gedicht dat ze voorlas, komt uit het brein van de vijfjarige Jimmy (Parker Sevak), een van haar leerlingen. Hij blijkt op volstrekt willekeurige momenten prachtige volzinnen te spuien. Lisa pakt dan direct pen en papier om zo veel mogelijk van zijn woorden te noteren.

Perspectief
Maggie Gyllenhaal speelt hier haar indrukwekkendste rol sinds Sherrybaby, daarbij geholpen door een script dat de kijker voortdurend laat wankelen. Lisa lijkt op het eerste gezicht ontzettend betrokken bij Jimmy.

In een van de beste scènes van de film neemt ze hem mee naar de toiletten, waar hij lessen in perspectief van haar krijgt. Op hun knieën zien ze hetzelfde als de poes. Als ze hem optilt, kijk hij door de ogen van een vogel. Misschien kan Jimmy daar iets mee, voor zijn volgende gedicht?

Wat de scène zo goed maakt is het ambivalente karakter. Bekijk de vorige alinea nog eens. Lisa neemt een van haar leerlingen mee naar de toiletten, waar ze dus minutenlang met hem alleen is. Dat vindt ook Lisa's assistente vrij dubieus.

The Kindergarten Teacher

Regie Sara Colangelo
Met Maggie Gyllenhaal, Parker Sevak, Gael García Bernal
Te zien in City, Filmhallen, The Movies

De kijker weet bovendien dat Simon aan zijn cursisten heeft gevraagd om voor de volgende les met een ander perspectief te werken. En dat Lisa Jimmy's werk presenteert als het hare.

Is ze wel echt geïnteresseerd in het joch of profiteert ze gewoon van zijn talent? Die vraag kun je ook na de daverende, onvergetelijke climax niet met zekerheid beantwoorden.

Wonderlijk ventje
Zelfs als The Kindergarten Teacher soms even zonder benzine komt te zitten, houdt de spannende verstandhouding tussen Lisa en Jimmy de film interessant. Parker Sevak is een wonderlijk ventje, dat geen moment lijkt te acteren.

Hij loopt in de film rond zonder echt aanwezig te zijn en vormt vooral de schijnwerper die het complexe ­karakter van zijn lerares belicht.

Een welkom personage, deze Lisa, want dit soort antihelden is vaak man. Denk opnieuw aan Michael Douglas in Falling Down. Kevin Spacey in American Beauty. Maggie Gyllenhaal is, net als Charlize Theron, een van de weinige Amerikaanse actrices die vrouwen durven te spelen waar je de vinger maar moeilijk op kunt leggen.

Vrouwen die morele vragen oproepen. Wat is bijvoorbeeld de ergere misdaad: een juf die haar macht misbruikt om de gave van een vijfjarige jongen te cultiveren, al dan niet uit ­eigenbelang, of een maatschappij die uit pure desinteresse toestaat dat zijn talent langzaam dooft?

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over