Recensie

'The Hunger Games: Mockingjay - Part 1' (***) geeft een onvoldaan gevoel

'The Hunger Games: Mockingjay - Part 1' heeft een ingetogen karakter en schept ruimte voor inhoudelijke diepgang, maar zadelt de kijker ook met een onvoldaan gevoel op.

Bart van der Put
Jennifer Lawrence in 'The Hunger Games: Mockingjay - Part 1'. Beeld Murray Close
Jennifer Lawrence in 'The Hunger Games: Mockingjay - Part 1'.Beeld Murray Close

Met een wereldwijde bioscoopopbrengst van anderhalf miljard dollar behoren de eerste twee Hunger Games-films tot de grootste kaskrakers uit de recente geschiedenis. De honger naar meer wordt door producente Nina Jacobson slim uitgebuit: de verfilming van Suzanne Collins' derde en laatste boek Mockingjay is in twee delen opgesplitst, zoals dat eerder bij de finales van 'Harry Potter' en 'Twilight' gebeurde.

De splitsing plaatst heldin Katniss Everdeen en haar achterban met 'The Hunger Games: Mockingjay part 1' twee uur in de wachtkamer. De film begint en eindigt in een verzetsbunker in District 13, en speelt zich daar hoofdzakelijk af. De heldendaden, de Hongerspelen en het decadente leven in het Capitool maken plaats voor tactische discussies tussen de verzetsleiders, die in het ondergrondse complex een revolutie voorbereiden.

'Onvoldaan gevoel'
Het geeft de film een ingetogen karakter en schept ruimte voor inhoudelijke diepgang, maar zadelt de kijker ook met een onvoldaan gevoel op. Het eerste deel van 'Mockingjay' is vooral interessant door de prikkelende schets van de strategie en kadaverdiscipline van de verzetstop, die Katniss in een keurslijf wil dwingen om haar heldenstatus in propagandafilms uit te buiten, zoals het Capitool eerder deed.

Scenarioschrijver Danny Strong maakte naam met de politieke HBO-films 'Recount' en 'Game Change', waarin Julianne Moore Sarah Palin vertolkte. Als schaduwpresident annex verzetsleidster buit Moore de nuances in Strongs script fraai uit om twijfel over haar intenties te zaaien, en dat maakt nieuwsgierig naar de afloop en de toekomstige rol van Katniss.

De heldin mag tijdens een uitstapje een keer slagvaardig met de vijand afrekenen, maar worstelt verder vooral met de tol van de burgeroorlog en het beklemmende bunkerleven. De serieuze, drukkende toonzetting is gepast en Jennifer Lawrence maakt onverminderd indruk, maar de strijdbare Katniss wordt node gemist. Over een jaar mag ze de bunker uit om het verschil te maken en 'Mockingjay' als geheel hopelijk naar een hoger plan te tillen.

Meer over