Review

The fighter ***

null Beeld

Regie: David O. Russell
Met: Mark Wahlberg, Christian Bale, Melissa Leo, Amy Adams, Mickey O'Keefe

Het nabij Boston gelegen Lowell was in de negentiende eeuw het centrum van de Amerikaanse textielindustrie, maar toen Jack Kerouac er in 1922 werd geboren, waren de meeste fabrieken al gesloten. De schrijver vertrok, de nakomelingen van de Ierse immigranten die bleven, verpauperden. In 1995 toonde de documentaire High on crack street: lost lives in Lowell een samenleving in verval. Eén van de geportretteerde junkies was Dicky Eklund, een bokser die ooit tegenover Sugar Ray Leonard in de ring stond.

The fighter opent sterk met de in Lowell nagespeelde opnamen van de documentaire, waarbij Oscar-winnaar Christian Bale een fraai nummer van de manische spraakwaterval maakt. Hij beweert stellig dat de documentaire over zijn comeback handelt, zijn jongere halfbroer Micky Ward weet beter, maar zwijgt. Micky wordt vertolkt door Mark Wahlberg, die zelf afkomstig is uit een achterbuurt in Boston en zoveel verwantschap met de bokser voelde dat hij bergen verzette om diens leven te verfilmen.

Het merkwaardige aan The fighter is dat Micky volledig overschaduwd wordt door alle andere leden van de Eklund/Wardclan, die dermate buitenissig geportretteerd worden dat de film sterk aan een realitysoap over proleten doet denken - tot het scenario in het laatste half uur alsnog het pad van de gangbare sportfilm inslaat. Het triomfantelijke einde zal ertoe hebben bijgedragen dat de boksende halfbroers de filmmakers op handen dragen, ondanks de naar exploitatie neigende aanpak van regisseur David O. Russell.

De clan wordt aangevoerd door Oscarwinnares Melissa Leo, die als bloedlinke matriarch over haar man, twee zonen en zeven dochters heerst. Leo mag net als Bale flink uitpakken, en de twee halen vooral in hun scènes samen het beste bij elkaar naar boven. De zeven ongehuwde dochters blijven spuuglelijke karikaturen, die louter een komisch doel dienen. Dat werkt soms grappig, maar stemt ook ongemakkelijk: je vraagt je af wat de dames er zelf van denken.

Onder de regisseurs die door Wahlberg voor de film werden benaderd, bevonden zich Martin Scorsese en Darren Aronofsky, die er getuige Raging bull respectievelijk The wrestler waarschijnlijk een serieuzere draai aan hadden gegeven. The fighter herenigt Wahlberg met Russell, met wie hij eerder Three kings en I heart Huckabees maakte. Hun Rocky bij de Tokkies is een amusante grabbelton van invalshoeken en ideeën, die soms zo tegenstrijdig zijn dat de film voortdurend fascineert, maar nooit een organisch geheel wordt. (BART VAN DER PUT)

www.thefightermovie.com

null Beeld
Meer over