Plus

The 9th life of Louis Drax

Kindje in coma blikt vrolijk terug op zijn korte maar wonderlijke leventje; het kan op papier misschien aanstekelijk uitpakken. Maar literaire stijlmiddelen laten zich niet altijd met goed gevolg naar een film transporteren.

Bart van der Put
Het helpt niet dat wordt aangestuurd op een romance tussen getrouwde comadokter Jamie Dornan en glamoureuze moeder Sarah Gadon, vooral niet door de afwezigheid van enige chemie tussen de fletse acteurs Beeld Doane Gregory
Het helpt niet dat wordt aangestuurd op een romance tussen getrouwde comadokter Jamie Dornan en glamoureuze moeder Sarah Gadon, vooral niet door de afwezigheid van enige chemie tussen de fletse acteursBeeld Doane Gregory

De kleine Louis Drax is een bijzonder jochie. Hij lijkt voor ongelukken in de wieg gelegd, maar is niet kapot te krijgen. Op zijn negende verjaardag hangt zijn leven weer aan een zijden draadje: tijdens een picknick aan de baai van San Francisco lazert Louis van een torenhoge klif en slaat hij bijna te pletter op de rotsen.

Vanuit een comateuze toestand maakt hij ons op olijke wijze deelgenoot van zijn lotgevallen, terwijl de politie onderzoekt of zijn plotsklaps verdwenen vader hem van de klif duwde.

Geworstel met boeken
Het is eigenlijk overbodig te vermelden dat The 9th life of Louis Drax een boekverfilming is. Kindje in coma blikt vrolijk terug op zijn korte maar wonderlijke leventje; het kan op papier misschien aanstekelijk uitpakken. Maar literaire stijlmiddelen laten zich niet altijd met goed gevolg naar een film transporteren. Dat zou regisseur Alexandre Aja moeten weten, want zijn romanverfilming Horns kwam drie jaar geleden ook niet optimaal uit de verf.

De Fransman maakte met Haute tension (2003) naam als horrorfilmer, maar verkiest het geworstel met boeken inmiddels boven simpel hak- en kliefwerk. De verfilming van Horns van Joe Hill kampte met een zwabberende toonzetting, maar was als rariteitenkabinet nog redelijk amusant.

De bewerking van Liz Jensens roman over Louis Drax koppelt het gezwabber aan een drakerige sentimentaliteit en een plot waarin het grootste cliché over breke­beentjes met rare moeders als een mysterie wordt gepresenteerd.

Innemend ventje
Het helpt niet dat wordt aangestuurd op een romance tussen getrouwde comadokter Jamie Dornan en glamoureuze moeder Sarah Gadon, vooral niet door de afwezigheid van enige chemie tussen de fletse acteurs.

Aan de kleine Aiden Longworth heeft het niet gelegen: hij maakt die onverwoestbare Louis Drax tot een innemend ventje. Hij verdient betere rollen in betere films.

The 9th life of Louis Drax

Regie Alexandre Aja
Met Aiden Longworth, Sarah Gadon, Jamie Dornan
Te zien in Arena, De Munt

Meer over