Thais leger valt kamp binnen

Thaise militairen houden betoger in bedwang. ANP Beeld
Thaise militairen houden betoger in bedwang. ANP


BANGKOK - Zeven leiders van de Thaise Roodhemden hebben zich vandaag overgegeven nadat het leger het kamp van de demonstranten in Bangkok met veel geweld had bestormd. Er vielen enkele doden en tientallen gewonden.

Twee opgepakte leiders hebben op televisie hun volgelingen opgeroepen het protest te beëindigen, om meer doden te voorkomen. Terwijl ze de oproep deden, explodeerden er traangasgranaten in de buurt.

Het leger beweert succesvol een einde aan de bezetting te hebben gemaakt. Een woordvoerder van het leger, die de leiders van de Roodhemden bestempelde als 'terroristen', laat weten dat 'de situatie onder controle is'. Maar demonstranten hebben vanochtend nog een lokaal tv-station bestormd en het beursgebouw in de brand gestoken.

Bij de bestorming van het kamp zijn zeker drie mensen omgekomen, onder wie een Italiaanse journalist. Ook zijn zeker drie andere journalisten gewond geraakt, onder wie NOS- en Volkskrant-correspondent Michel Maas.

Maas werd vanochtend nabij het kamp door een kogel getroffen in zijn schouder. Hij is voor behandeling naar het ziekenhuis en maakt het goed, meldt de NOS.

Mogelijk zal het dodental verder oplopen. Het leger bestormde het kamp, waar zich nog enkele duizenden demonstranten ophielden, met pantserwagens. Soldaten schoten met scherp. Demonstranten gooiden met zelfgemaakte granaten. Bij de ziekenhuizen zijn tientallen gewonden afgeleverd. ''Het lijkt wel een minioorlog,'' aldus een assistent van de gouverneur van Bangkok. In totaal zijn tijdens de onlusten deze week 42 mensen gedood.

Eergisteren liep een ultimatum van de regering van premier Abhisit Vejjajiva af. Hij eiste het vertrek van de Roodhemden voordat er weer onderhandeld kon worden. Die waren bereid tot onderhandelen, maar weigerden te vertrekken. De Roodhemden eisen het vertrek van Abhisit en nieuwe verkiezingen. De demonstranten zijn vooral aanhangers van de afgezette premier Thaksin Shinawatra, afkomstig van het arme platteland. Abhisit is populair bij de rijkere middenklasse. Shinawatra waarschuwde 'dat geweld van het leger kan leiden tot haat en dat verbolgen mensen guerrilla's kunnen worden'. (HET PAROOL)

Meer over