Plus

Test: de beste bubbels om 2018 mee in te luiden

Wijnliefhebbers Ronald Giphart en Harold Hamersma sniffen, slurpen, spoelen en spugen om te bepalen met welke fles bubbels we 2018 willen inluiden.

Matthijs Meeuwsen
Harold Hamersma (r) tegen zijn wijnvriend Ronald Giphart: 'Je moet het ook drinken als je niets te vieren hebt, Giph!' Beeld Shody Careman
Harold Hamersma (r) tegen zijn wijnvriend Ronald Giphart: 'Je moet het ook drinken als je niets te vieren hebt, Giph!'Beeld Shody Careman

Er zou rond de jaarwisseling best een knalverbod mogen gelden. Voor spuitwijn tenminste. Al die knallende ­kurken - en de daaropvolgende drankverspilling door wild ejaculerende flessen - past immers niet bij de hernieuwde waardering voor mousserende wijnen.

"Ze zijn aan een inhaalslag bezig," bevestigt professioneel wijnliefhebber Harold Hamersma (61). "Mousserende wijnen worden steeds minder gezien als dorstlessende doordrinkertjes en steeds meer als het serieuze werk."

En dus doet hij nog maar eens voor hoe de bubbels ­respectvol geopend dienen te worden. Voorzichtig het ijzeren kooitje losdraaien, met één hand de kurk op zijn plaats houden en met de ander aan de onderkant van de fles draaien totdat de wijn bijna fluisterend tot een hoogtepunt komt.

Hamersma: "Meer dan een zucht hoort er niet te klinken. Een klein dameswindje."

Vriend en wijnliefhebber Ronald Giphart (52): "Een ­caviascheetje."

Fles (toch iets te luid): "Psssshtttt!"

Hamersma: "Nou, als mijn cavia zo zou klinken, zou ik me zorgen maken."

De linkerborst van Marie-Antoinette
Zoals dat hoort bij een vriendschap die is gesmeed boven het glas, wordt er lustig gekeuveld over het aantal oogkwetsuren in de Champagnestreek (25 per jaar), de veranderende kurkvorm na het bottelen (jong: champignonnetje, oud: dan krimpt de kurk, nét een zuur mondje) en het authentieke model voor de champagnecoupe (volgens verhalen gevormd naar de linkerborst van Marie-Antoinette, de vrouw van Lodewijk de XVI).

Onderwijl worden zeven mousserende wijnen opengetrokken, alle opgeduikeld bij bekende supermarkten en slijters. De bubbels kennen grotendeels dezelfde productiemethode, maar komen uit verschillende streken. Italiaanse prosecco, Duitse sekt, Spaanse cava, Australische sparkling chardonnay en Franse crémant en - hoe kan het ook anders - champagne.

"Op oudjaarsavond gaat er bij ons toch altijd champagne open," zegt Giphart. "Maar je moet het ook drinken als je niets te vieren hebt, Giph!" hamert Hamersma. "Als je een kutdag hebt gehad. It bubbles your troubles away. Het is de enige wijn die je 24 uur per dag mag drinken."

Hoe fijner de bubbel, hoe beter
Of zoals de roemruchte wijnmaakster Lily Bollinger ooit zei: "Ik drink champagne als ik gelukkig ben, of verdrietig. Soms drink ik het als ik alleen ben. Als er visite is, is het verplicht. Ik nip wat als ik geen honger heb en drink het als ik dat wel heb. Verder raak ik het spul nooit aan. Behalve als ik dorst heb."

De twee vrienden sniffen, slurpen, spoelen en spugen. En het koolzuur sist, schuimt, sprankelt en spat. De belletjes verraden al iets van de kwaliteit, zegt Hamersma. Flessen die borrelen als een jacuzzi zijn doorgaans niet zo'n feestje in de mond. Hoe fijner de bubbel, hoe beter de wijn.

Het ware onderscheid wordt echter gemaakt in de neus en op de tong. De Langlois Extra Crémant valt uiteindelijk het best in de smaak. Bij elk slok onthult de wijn weer nieuwe lagen, als een schilderij waar je nooit op uitgekeken raakt. "Ik moet mezelf dwingen om hem weer uit te ­spugen in de emmer," jubelt Giphart.

De mildromige biochampagne van Bruno Michel ­eindigt op de tweede plaats. Met bijna 30 euro is het wel de prijzigste fles in de test. Maar champagne met een ­lagere prijs dien je sowieso te vermijden, onderstreept ­Hamersma. Net zoals prosecco onder de 8 euro bocht is. "Weet je wat dure wijn is? Goedkope wijn die vies is."

De uitslag

Langlois (8,8)
Extra Crémant
(Gall & Gall)
€11,69

Karaktervolle blend van chardonnay en chenin blanc. Strak, fit, droog en mooi mousserend. Bovenal vol smaaklagen: van citrusfruit tot licht geroosterde amandel.

Langlois Extra Crémant Beeld Shody Careman
Langlois Extra CrémantBeeld Shody Careman

Bruno Michel (8,5)
Champagne BIO
(Ekoplaza, Marqt)
€29,95

Een aardse dreun in de neus, daarna een zachtronde, mildromige brut vol rijp fruit en sherrytonen. Lekker frisse afdronk ook.

Bruno Michel Champagne BIO Beeld Shody Careman
Bruno Michel Champagne BIOBeeld Shody Careman

Reichsrat von Buhl (8,3)
Pfalz Riesling Sekt
Brut (Les Généreux)
€17,95

Een enorm verfijnde riesling: delicaat, zuiver, frisdroog en met uithoudings­vermogen. Sekt sells!

Reichsrat von Buhl Pfalz Riesling Sekt Beeld Shody Careman
Reichsrat von Buhl Pfalz Riesling SektBeeld Shody Careman

Marsigny (7,9)
Crémant de ­Bourgogne
(Jumbo)
€9,99

Waar voor je geld: waarschijnlijk de best mousserende wijn onder een tientje in de supermarkt. Tikje mollig, prettig schuimend en vol frisse vrolijkheid. Druiven: gamay en pinot noir.

Marsigny Crémant de ­Bourgogne Beeld Shody Careman
Marsigny Crémant de ­BourgogneBeeld Shody Careman

Bellussi (7,9)
Prosecco
Spumante (Mitra)
€11,99

De prosecco zet zoet aan, maar drinkt daarna mooi amandeldroog weg, om af te sluiten met een fijn mintje. Bovendien voorzien van zeer fijne bubbeltjes die ­dartelen in de mond.

Bellussi Prosecco Beeld Shody Careman
Bellussi ProseccoBeeld Shody Careman

Copa Sabia (7,8)
Cava Brut
(Hema)
€7,50

De best verkopende cava van Nederland en niet zonder reden. Droog maar niet ­venijnig. Fruitig. maar met een mediterraan kruidje. Zacht, maar niet behaagziek.

Copa Sabia Cava Brut Beeld Shody Careman
Copa Sabia Cava BrutBeeld Shody Careman

Jacob's Creek (7)
Sparkling Chardonnay Pinot Noir
(Albert Heijn)
€10,49

Een toegankelijke tweetrapsraket van chardonnay en pinot noir. Ruim in het schuim en vol mild geel fruit. Pretentieloos.

Jacob's Creek Sparkling Chardonnay Pinot Noir Beeld Shody Careman
Jacob's Creek Sparkling Chardonnay Pinot NoirBeeld Shody Careman
Meer over