Terugtrekken van Russen 'is allemaal show'

POTI - De Russische president Dmitri Medvedev heeft zijn Franse ambtgenoot Nicolas Sarkozy verzekerd dat de Russische troepen zich vrijdag uit Georgië zullen hebben teruggetrokken.

Maar hij maakte een voorbehoud voor het grensgebied met Zuid-Ossetië, waar een 500 man sterke troepenmacht voorlopig aan beide zijden van de grens gestationeerd zal blijven. Gisteren trok een klein Russisch konvooi - drie tanks, drie vrachtwagens en vijf pantserwagens - zich terug uit de stad Gori.

Maar volgens Georgië is dat 'allemaal show'. De Georgiërs wezen erop dat tezelfdertijd de Russen in de havenstad Poti aan de Zwarte Zee twintig Georgische militairen en politiemannen gevangen namen, en in trucks en pantserwagens geblinddoekt afvoerden naar een militaire basis bij de nabijgelegen stad Senaki.

Volgens de burgemeester van Poti waren de mannen gevangen genomen omdat zij probeerden te verhinderen dat de Russen met pantserwagens het havengebied binnentrokken. De Russen zouden hem hebben gezegd dat de gevangenen vandaag weer zouden worden vrijgelaten.

Ook in Poti namen de Russische troepen vier Amerikaanse Humvees in beslag. De voertuigen waren kortgeleden gebruikt bij een Amerikaans-Georgische legeroefening en stonden op de kade gereed voor verscheping naar de VS. De Amerikanen lieten weten dat zij de inbeslagname als diefstal beschouwen.

De Russen blokkeerden vervolgens de toegang tot de marinehaven en de commerciële haven. Uit de eerste versleepten ze een met raketten uitgerust schip van de Georgische marine, de Dioskuria, het modernste vaartuig waarover de Georgiërs beschikken. Korte tijd later werd een luide explosie gehoord. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken hadden de Russen het schip opgeblazen.

Gistermiddag wisselden Russen en Georgiërs bij een Russische wegblokkade in het dorp Igoeti, dertig kilometer van de hoofdstad Tbilisi, krijgsgevangenen uit. De Russen voerden vijftien Georgiërs aan, de Georgiërs vijf Russen. Twee van de Russen zouden piloten zijn, wier toestel door de Georgiërs zou zijn neergehaald. Zij lagen op brancards en werden onmiddellijk afgevoerd met Russische helikopters.

Een verslaggeefster van de BBC, die de uitwisseling bijwoonde, zag korte tijd later een grote groep - 'enkele honderden' - Georgiërs dichterbij komen die met de Georgische vlag zwaaiden en scandeerden: ''Russen, ga naar huis!''
''We protesteren en we huilen en we roepen dat de Russen naar huis moeten gaan,'' vertelde een studente uit Tbilisi aan de verslaggeefster. ''Het is ons land en we zijn een onafhankelijk land.'' Een Russische soldaat verbaasde zich over een van de spandoeken met de tekst: 'Stop de Russische agressie'. ''Ze zeggen dat we agressors zijn. We zijn geen agressors, we staan hier gewoon.'' (HET PAROOL)

Een gezonken schip in de haven van Poti. Foto EPA/Sergei Chirikov Beeld
Een gezonken schip in de haven van Poti. Foto EPA/Sergei Chirikov
Meer over