Review

Terug naar de kust ****

null Beeld

Regie: Will Koopman
Met: Linda de Mol, Ariane Schluter

Hoe verfilm je een populaire thriller? Regisseur Will Koopman heeft van Saskia Noorts Terug naar de kust een strakke vertelling zonder filmische fratsen gemaakt. Het werkt uitstekend. En voor wie het nog niet wist: Linda de Mol kan acteren.

''Je hebt je baby vermoord. Ik zal je straffen, hoer.'' Het leven van Maria (De Mol met lang donker haar), een alleenstaande moeder met twee kinderen, komt onder hoogspanning te staan als ze na een abortus dreigbriefjes en foto's van foetussen in de brievenbus vindt. Later krijgt ze een pakje met een dode rat. Wie zit erachter?

Is het haar ex-vriend (Daan Schuurmans), die gitarist is in de band waarin zij zingt, en die ze om zijn alcoholisme en agressie de deur heeft uitgezet? Zijn bij een gestoorde fan de stoppen doorgeslagen? Of zijn er mensen die haar haten? Als 's ochtends een begrafenisondernemer op de stoep staat, omdat in haar huis iemand overleden zou zijn, is de maat vol en gaat ze naar de politie.

Een laconieke rechercheur (Pierre Bokma) doet de bedreigingen af als het werk van een 'macabere grapjas'. Niets om je druk over te maken. Ook wantrouwt hij Maria. Zijn er wel echt bedreigingen? Of is ze overspannen en zoekt ze aandacht? Maria begint aan zichzelf te twijfelen en duikt met haar kinderen onder bij haar kinderloze zus Ans (Ariane Schluter), die altijd in de ouderlijke villa aan de kust is blijven wonen. Ook Ans, die psychiater is, stelt vast dat Maria stevig in de war is.

Met een bevriende collega (Huub Stapel) wil ze haar met medicijnen tot rust krijgen. Het kan niet voorkomen dat Maria's huis afbrandt, waarna de psychothriller tot een heftige ontknoping komt.

Lezers van Terug naar de kust weten uiteraard hoe de film afloopt. Dat neemt de spanning weg, maar toch zullen ook zij zich amuseren bij Koopmans strakke verfilming, waarmee ze haar speelfilmdebuut maakt. De aan het verhaal dienstbare benadering verraden haar jarenlange regie van tv-series, waaronder Baantjer en Gooise vrouwen. Koopman weet hoe ze een verhaal moet vertellen, maar ook hoe ze het beste in acteurs naar boven haalt.

Dat Ariane Schlüter als grijze muis en Pierre Bokma als cynische rechercheur overtuigen, is bij acteurs van dit kaliber geen verrassing, maar dat Daan Schuurmans als op hol geslagen alcoholistisch warhoofd misschien wel de beste rol in zijn carrière speelt, en Linda de Mol overtuigt als in het nauw gedreven, aan zichzelf twijfelende vrouw, laten zien dat Koopman uitstekend met acteurs uit de voeten kan.

Het Filmfonds, dat lang twijfelde aan Terug naar de kust en aan Koopmans, ziet dit hopelijk ook. Snel een tweede film! (JOS VAN DER BURG)

Website Terug naar de kust

null Beeld
Meer over