Terrorist Straatsburg gedood

Na een klopjacht van 48 uur heeft de Franse politie gisteravond de verdachte van de terreuraanslag bij de kerstmarkt in Straatsburg doodgeschoten in de stad zelf.

Reuters en AP
Politieonderzoek donderdagavond bij de plek waar de terrorist werd doodgeschoten. Beeld AP
Politieonderzoek donderdagavond bij de plek waar de terrorist werd doodgeschoten.Beeld AP

Op Chérif Chekatt (29) werd gejaagd nadat hij dinsdagavond het vuur had geopend in de buurt van de populaire kerstmarkt.

“Op het moment dat ze hem wilden aanhouden, draaide hij zich om en opende het vuur. Daarop schoten ze terug,” zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner gisteravond over het optreden van de politie in de wijk Le Meinau. Chekatt had zich daar verschanst in een opslagplaats.

Le Meinau ligt tegen de wijk Neudorf aan, waar Chekatt opgroeide. In die buurt werd gisteren een omvangrijke politieactie gehouden, waaraan ook arrestatieteams uit Parijs meewerkten.

Eerder op de dag zei een Franse regeringswoordvoerder al dat ‘het niet uitmaakt of we hem dood of levend vinden, als we hem maar zo snel mogelijk te pakken krijgen’. Vanwege de ligging van Straatsburg, in het uiterste oosten van Frankrijk, werd ook in Duitsland en Zwitserland naar Chekatt gezocht.

Taxi genomen

Bij de aanslag bij de kerstmarkt vielen twee doden ter plekke, een derde slachtoffer bezweek gisteren, uren voordat de vermoedelijke dader zelf om het leven kwam.

Nadat Chekatt dinsdagavond rond de kerstmarkt in de Straatsburgse binnenstad om zich heen had geschoten, nam hij een taxi naar Neudorf.

Vijf arrestaties

Volgens de taxichauffeur schepte de terrorist op over zijn daden. “Hij zei: ‘Weet je wat ik heb gedaan? Ik heb tien mensen gedood. Voor onze broeders die in Syrië zijn gestorven’,” verklaarde de bestuurder tegenover tv-zender France 2. Het gesprek met Chekatt duurde volgens hem drie minuten.

De terrorist vertelde ook trots over een huiszoeking bij hem, eerder die dag. “Politieagenten vielen vanmorgen mijn huis binnen. Ze vonden een granaat.” De taxichauffeur denkt dat Chekatt hem in vertrouwen nam omdat hij moslim is.

Er zijn vijf mensen gearresteerd in het onderzoek, onder wie Chekatts ouders en twee broers.

Meer over