Update

Terreurgroep mogelijk achter ontvoering Nederlander

Het vermoeden bestaat dat de aan Al-Qaida gelieerde terreurgroepering Al-Sayyaf achter de ontvoering zit van de 52-jarige vogelaar Ewold Horn uit het Groningse Termunten. Er is voor zover bekend nog geen losgeld geëist.

Redactie/AP
Filipijnse militairen voeren controles uit na de verdwijning van de Europeanen. © AP Beeld
Filipijnse militairen voeren controles uit na de verdwijning van de Europeanen. © AP

De gisteren in het zuiden van de Filipijnen ontvoerde Horn reisde met een ongewapende politieagent. Hij begeleidde de Nederlander, de Zwitser Lorenzo Vinciguerra en hun gids, omdat die gevaarlijk gebied wilden betreden waar ze vogels wilden bestuderen. Ook een raadslid van een plaats in de buurt voer mee. Dat heeft de gouverneur van de provincie Tawi-Tawi gezegd.

Losgeld
Toen een boot met vijf gewapende mannen hun boot onderschepte en de overvallers de Europeanen en hun gids meenamen, bleven de agent en het raadslid achter. De Filipijnse gids, die ook mee was om foto's te nemen, slaagde erin te ontsnappen door overboord te springen en richting vissers te zwemmen. In een interview met persbureau AP gaf hij aan voor zijn leven te hebben gevreesd omdat hij geen losgeld zou opbrengen.

Ondanks een zoekactie zijn de verdwenen mannen nog niet opgespoord. Honderden Filipijnse mariniers zijn circa 1000 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Manilla op zoek naar twee ontvoerde toeristen. Volgens de ontsnapte gids voer de boot richting een basis van Al-Sayyaf. De organisatie zou ook een Australiër, een Japanner en een Maleisiër gevangen houden.

De Nederlander en de Zwitser werken beiden als preparateur. Doel van hun reis was onder meer om vogelsoorten die ze voor hun werk hadden opgezet in levenden lijve te zien.

undefined

Meer over