Terpstra kan eindelijk genieten

NÎMES - De Tour ging gisteren zijn gewone gangetje. Mark Cavendish won in Nîmes zijn vierde etappe en met het ontslag van Leonardo Piepoli (bij Saunier Duval) kende de ronde zijn eveneens vierde dopingaffaire. Formeel is de Italiaanse veteraan niet betrapt, maar volgens het team heeft hij de 'ethische code' dusdanig geschonden, dat manager Mauro Gianetti hem niet langer vertrouwt.

Mark Cavendish vroeg na afloop van zijn zoveelste sprintzege ('de zwaarste van allemaal') vriendelijk om geen vragen over Piepoli te hoeven behandelen. ''Het gaat iedere dag over doping en ik vind dat het mijn overwinning nu een keertje niet mag overschaduwen.

Ook bij zijn vierde overwinning was de concurrentie kansloos. ''Ik vind het jammer voor hen, maar ik moet dit nu eenmaal doen. Als ik win, betaal ik daarmee de ploeg terug voor al het werk dat ze hebben gedaan.

Onderweg van Narbonne naar Nîmes had Columbia vooral hard moeten werken om Niki Terpstra tot de orde te roepen. De Noord-Hollander van Milram zit al vanaf het begin van de Tour op een ontsnapping te azen en gisteren lukte het eindelijk. ''De eerste de beste poging was dit keer gelijk raak'', keek hij verbaasd terug op het begin van zijn vlucht met de Fransman Florent Brard.

Hoe vaak hij het de afgelopen twee weken vergeefs geprobeerd had, wist Terpstra niet meer precies. ''Iedere dag een keer of vijf. Reken maar uit.'' Hij geeft toe dat hij er de afgelopen dagen chagrijnig van werd. ''Maar ik heb gelukkig de moed gehouden om het elke dag weer te proberen. En nu dan eindelijk een dag voorop gereden, met het rode startnummer als beloning.

Dat nummer hoort bij de prijs van de meest strijdlustige renner. Het gaat vaak naar de dappere vluchter die kort voor de meet wordt achterhaald door het voor wiskunde geslaagde peloton. Ook Terpstra's vlucht (maximale voorsprong tien minuten en het laatste gedeelte solo) zal worden opgenomen in het hoofdstuk 'Nîmes dat is een mooie stad, maar net iets te ver weg'. Terpstra kwam tien kilometer te kort. ''Je weet heel de weg dat het gaat gebeuren, maar het is ook mooi om een keer zo lang voorop te rijden. Er stonden trouwens opvallend veel Nederlanders langs de kant van de weg'', zei hij stralend.

Even nog dacht de brutale Hollander het peloton te kunnen foppen. ''Ik had wat krachten gespaard voor de laatste twintig kilometer. Ik dacht: als ik met de wind in de rug vijftig per uur ga rijden, pakken ze me met twee minuten voorsprong nooit meer terug.'' Het liep anders. ''De wind stond schuin op kop en de weg liep omhoog.'' Met de tong uit de mond gaf hij zich over.

Terpstra noemde zijn 'rode nummer' een troostprijs, maar genoot er evenveel van als Cavendish van zijn vierde zege. Hij keek zijn ogen uit achter het erepodium waar mannen als Evans en Freire stonden te wachten op hun zoveelste leiderstrui. Na hen was het zijn beurt. Als eerste Nederlander die in deze Tour het podium op mocht. ''Dat is ook al prachtig. Dit is toch een grote koers. (AD PERTIJS)

Niki Terpstra is vrijdag uitgeroepen tot meest strijdlustige renner in de dertiende etappe van de Tour de France. Foto ANP/Valerie Kuypers Beeld
Niki Terpstra is vrijdag uitgeroepen tot meest strijdlustige renner in de dertiende etappe van de Tour de France. Foto ANP/Valerie Kuypers
Meer over