Terdoodveroordeelde christelijke Soedanese in Italië

De Soedanese vrouw die ter dood werd veroordeeld omdat zij haar christelijke geloof niet wilde afzweren, heeft Soedan mogen verlaten. Ze is vanochtend aan boord van een Italiaans regeringstoestel aangekomen op vliegveld Ciampino bij Rome.

Redactie
Meriam Yahya Ibrahim Ishaq uit Soedan met één van haar kinderen en Lapo Pistelli, de Italiaanse viceminister van Buitenlandse Zaken. Beeld reuters
Meriam Yahya Ibrahim Ishaq uit Soedan met één van haar kinderen en Lapo Pistelli, de Italiaanse viceminister van Buitenlandse Zaken.Beeld reuters

Op de Italiaanse televisie was te zien hoe Mariam Yahya Ibrahim Ishaq uit het vliegtuig stapte met haar familie en de Italiaanse vice-minister van Buitenlandse Zaken, Lapo Pistelli. Hij heeft zich haar lot zeer aangetrokken.

Premier Matteo Renzi en minister Federica Mogherini van Buitenlandse Zaken verwelkomden de Soedanese op het vliegveld.

Daarna bezocht Ibrahim Paus Franciscus in het Vaticaan. De ontmoeting tussen de paus en de Soedanese, die volgens de woordvoerder van het Vaticaan bedoeld was als 'teken van nauwe verbondenheid en solidariteit met al degenen die voor hun geloof lijden', duurde ongeveer een half uur. Franciscus heeft haar bedankt voor haar getuigenis van haar geloof.

Doodstraf
De 27-jarige Meriam Yahya Ibrahim werd in mei wegens overspel tot honderd zweepslagen veroordeeld en zou daarna worden opgehangen omdat ze weigerde het christendom af te zweren.

Volgens de Soedanese wet is Ibrahim een islamitische vrouw omdat haar vader moslim was. Haar moeder was echter christelijk en Ibrahim was ook met een christelijke man getrouwd. Ze was zwanger en had al eerder een kind met haar echtgenoot gekregen, maar omdat moslima's in Soedan niet met een christen mogen trouwen, was het huwelijk volgens de rechter onwettig, en had ze dus gemeenschap buiten het huwelijk gehad.

Toen Ibrahim ter verdediging verklaarde dat ze zichzelf nooit als moslima beschouwd had en het christendom ook nu niet af wilde zweren, werd ze ter dood veroordeeld.

Zwangerschap

De executie werd nog even uitgesteld omdat ze hoogzwanger was, maar nadat ze in de cel was bevallen, zou deze snel worden uitgevoerd. Ze was bang, vertelde Ibrahim over de telefoon in een interview met CNN. 'Ik dacht alleen maar aan mijn kinderen en aan de bevalling. Ik was vooral bang om in de gevangenis te moeten baren.'

Die angst was terecht. 'Mijn benen waren met kettingen vastgebonden terwijl ik mijn dochter baarde', vertelt ze in het interview. 'Niet met boeien, maar met kettingen. Ik kon mijn benen niet spreiden en de vrouwen moesten me van de tafel optillen om het kind te laten komen.'

Meriam Yahya Ibrahim Ishaq in de gevangenis. Beeld ap
Meriam Yahya Ibrahim Ishaq in de gevangenis.Beeld ap

Ook toen de weeën kwamen werd Ibrahim niet van haar ketenen bevrijd en artsen vrezen dat dit levenslange gevolgen kan hebben voor de baby. Het kind zal misschien nooit kunnen lopen.

Opnieuw opgepakt
Na de bevalling leek het er even op dat Ibrahim zou worden vrijgelaten, maar dat bleek niet te kloppen. Ze werd opnieuw opgepakt omdat haar papieren volgens de Soedanese authoriteiten niet klopten.

Vervolgens werd Ibrahim alsnog vrijgelaten - maar ze moest wel verklaren dat ze Soedan niet zou verlaten. Ze zocht haar toevlucht in de Amerikaanse ambassade in Soedan.

Ibrahim blijft waarschijnlijk enkele dagen in Italië voordat ze naar de Verenigde Staten gaat. Voor ze vertrekt, ontvangt paus Franciscus haar mogelijk in particuliere audiëntie.

Daniel Wani, de man van Meriam Yahya Ibrahim Ishaq. Beeld epa
Daniel Wani, de man van Meriam Yahya Ibrahim Ishaq.Beeld epa
Meer over