Ten Slotte: Gianluca Flamingo 1993-2009

Hij werd vrijdag zestien jaar, maar van vieren kwam helemaal niets. Op het tijdstip dat Gianluca Flamingo het theorie-examen had moeten afleggen voor zijn brommerrijbewijs, besloten de artsen in het AMC de medische hulp te staken.

Gianluca verbleef in het ziekenhuis nadat hij in de nacht van woensdag op donderdag in de Steenderenstraat in Zuidoost was geraakt door een verdwaalde kogel.

Hij overleed gistermiddag om kwart voor vijf aan zijn verwondingen.

De woensdagavond had Gianluca met een grote groep vrienden en familie doorgebracht aan de Ouderkerkerplas.

Het was heerlijk weer, er was een barbecue, er werd gedanst, gehengeld, en voetbal en honkbal gespeeld. Diep in de nacht reed Gianluca met zijn vrienden mee naar huis, onder wie de beroemde kickbokser Tyrone Spong.

Tijdens het afzetten van enkele vrienden in de Steenderenstraat, werd de auto beschoten. Gianluca, dommelend op de achterbank, werd in het hoofd geraakt.

De toedracht van de schietpartij is onduidelijk. Ooggetuigen vertellen dat een grap tussen de vrienden in de auto door een man verderop in de straat verkeerd werd begrepen.

Hij kwam verhaal halen. Er ontstond een woordenwisseling, maar die werd gesust. De man liep weg en even later viel het schot dat van grote afstand werd afgevuurd.

Gianluca, die zich buiten het meningsverschil had gehouden, werd als enige getroffen.

Gianluca, geboren en getogen Amsterdammer, was leerling op het Bernard Nieuwentijt College. Hij wilde na zijn vmbo-opleiding automonteur worden. Bij voorkeur in een garage voor Porsches, zegt moeder Diana Reumel, want hij was gek op dure auto's. Gianluca besteedde ook veel aandacht aan zijn uiterlijk. Hij ging graag mooi gekleed over straat en bracht veel tijd voor de spiegel door. Moeder Diana: ''Die jongen was ijdel!''

Een andere grote passie was de vechtsport. Gianluca liep de deur plat bij de Fighting Factory Carbin, de sportschool van kampioenenkweker Lucien Carbin. Klein van stuk als hij was, maakte Gianluca in de ring grote indruk. Hij was een goede vechter. Twee maanden geleden schreef hij nog een wedstrijd op zijn naam, na een technische knock-out. Buiten de ring was hij juist rustig, lief en zorgzaam voor zijn omgeving, vertelt stiefvader Rick Hendriksen, het tegenbeeld van een vechtersbaas.

In de Fighting Factory aan de Verrijn Stuartweg leerde Gianluca ook Tyrone Spong kennen, de vermaarde kickbokser. Spong werd zijn held en zijn rolmodel. ''Ik kende Gianluca vanaf zijn vijfde jaar, maar drie jaar geleden is hij serieus gaan trainen,'' zegt Spong. ''We waren gek op elkaar. We brachten samen veel tijd door. Hij sloeg geen wedstrijd van me over. Hij was mijn mascotte. Als we de zaal in gingen voor een gevecht, liep hij voor mij, met de vlag van de club.''

Vorige week nam Spong zijn oogappel mee naar Flevoland, voor een weekendje Center Parcs. ''Ik heb forellenvijver.

Zondag heeft hij zijn eerste vis gevangen. Hij vond dat prachtig.''

Tyrone Spong omschrijft Gianluca als een getalenteerde vechtsporter.

''Hij was pas vijftien jaar en klein van stuk, maar hij maakte een volwassen indruk in de ring. Hij vocht slim en technisch zeer vaardig. Hij was een groot talent.''

Gianluca laat naast zijn vader, moeder en stiefvader twee zusjes en een broer achter, Moësha, Geneviève en Fabian. De familie bracht gisteren een bezoek aan de Steenderenstraat om volgens Surinaams gebruik te rouwen en een plengoffer te brengen op de plaats van het misdrijf.

Het lichaam van Gianluca is nog voor onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut. Zodra het wordt vrijgegeven, waarschijnlijk na het weekeinde, wordt Gianluca begraven op de Oosterbegraafplaats. (PATRICK MEERSHOEK)

Meer over