Teleurstelling troef in Nederlandse kranten: geen Tocht

De ochtendbladen openen vandaag met het nieuws dat de Elfstedentocht niet doorgaat. Een overzicht.

Redactie / ANP
De Volkskrant, vandaag. Beeld
De Volkskrant, vandaag.

Volkskrant: Elfstedendroom voorbij
Op de voorpagina van de papieren editie van deze krant prijkt een foto van voorzitter Wiebe Wieling van de Vereniging De Friesche Elf Steden, die de zaal binnenkomt. Samen met ijsmeester Jan Oostenbrug maakte hij bekend dat de er komend weekend geen zestiende editie komt. Het ijs is namelijk gemiddeld 10 tot 11 centimeter dik, terwijl er 15 centimeter nodig is. Door het nieuws is er ook een einde gekomen aan een stevige schaatskoorts die velen in haar greep hield.

AD: 'Het kan niet'

Het kan niet, kopt het AD. Er komt geen zestiende Elfstedentocht. Het ijs is op veel plaatsen nog te dun en te slecht. 'Ik heb geen goed nieuws. Het kan niet op dit moment'', zei wieling gisteragavond. 'In of na het weekend komt er dooi. Het is frustrerend. Na tien dagen vorst zitten we vlak voor de eindstreep.' Volgens Wieling staat veiligheid voorop. Hij wilde nog niet kijken naar een mogelijke tweede koudegolf na de voorspeelde dooi. 'Dat zijn speculaties waar we niets mee kunnen.'

Trouw: 'Te weinig ijs'
Volgens Trouw lag er iets van spijt in de stem van Wieling toen hij het nieuws bekendmaakte. 'De beslissing was moeilijk, maar we hebben 'm met alle rayonhoofden unaniem genomen. Het is frustrerend, want we wilden het heel graag.' IJsmeester Jan Oostenbrug zei dat de veiligheid van de 16.000 schaatsers niet kon worden gegarandeerd.

Telegraaf: 'Gjin Tocht'
''Geen goed nieuws' Zo kondigde voorzitter Wiebe Wieling het dramatische besluit aan dat de zestiende editie van de Elfstedentocht er toch niet komt.' Zo opent de Telegraaf vandaag. De krant citeert de voorzitter van de Elfstedenvereniging: 'Zo dichtbij, zo verrekte dichtbij. Bijzonder frustrerend!' aldus voorzitter Wieling met hese stem. Volgens de Telegraaf had hij 'zo dolgraag' de tocht willen aankondigen met 'It is safier'.

Metro: 'Geen goed nieuws'
Metro opent met een grote foto van schaatsende meisjes in Balk, een van de plaatsen in de route van de Elfstedentocht. Stukken ijs bij het dorp zijn te slecht voor de schaatstocht.
Ook waren er andere knelpunten en zorgde de weersverwachting ervoor dat Wieling moest laten weten dat er voorlopig geen tocht komt.

De Pers: 'Hysterische Friezen'
Ons land raakte vanaf maandag bevangen door de elfstedenkoorts. De kroegen hadden al extra ingeslagen. 'Ik heb al twee extra mobiele biertaps gehuurd', vertelt Henriëtte Scholten aan De Pers, een uur of zes voordat de rayonhoofden met het nieuws kwamen dat er geen Elfstedentocht komt. De nuchtere Friezen waren net zo opgewonden over de schaatstocht als de hysterische Hollanders. Woensdag waren ze nog langs de route bezig met voorbereidingen. Heel de dag ging het alleen maar over de tocht. Zo hadden ziekenhuizen al extra personeel paraat, was er begonnen met de bouw van de grote huldigingstent en waren muzikale Friezen aan het oefenen.

Meer over