Teleurstellende dag voor Nederland

Atlete Lornah Kiplagat kwam er niet aan te pas op de 10.000 meter. Lichtpuntjes waren er overigens ook op de teleurstellende dag voor Holland. Foto ANP/Olaf Kraak Beeld
Atlete Lornah Kiplagat kwam er niet aan te pas op de 10.000 meter. Lichtpuntjes waren er overigens ook op de teleurstellende dag voor Holland. Foto ANP/Olaf Kraak

PEKING - Voor Nederland was de vrijdag een buitengewoon teleurstellende dag op de Olympische Spelen. Atlete Lornah Kiplagat kwam er niet aan te pas op de 10.000 meter, de honkballers (0-6 tegen Japan) en softbalsters (0-8 tegen Venezuela) waren kansloos en de judoka's Dennis van der Geest en Carola Uilenhoed verloren meteen hun eerste partijen. Van der Geest hield er bovendien een zware blessure aan over die hem mogelijk enkele maanden aan de kant houdt.

Tegenvallend waren ook de zesde plaats van zwemster Marleen Veldhuis op de 100 meter vrij en de vroege uitschakeling van baanwielrenner Jenning Huizenga bij de individuele achtervolging. De Fries was eerder bij de WK nog tweede. De teamsprinters Teun Mulder, Theo Bos en Tim Veldt verging het nauwelijks beter. Ze verloren in de eerste ronde van Australië.

Zijn eerste olympische finale bracht Rutger Smith ook al niet wat hij wilde. In de eindstrijd van het kogelstoten kwam hij niet verder dan 20,41 meter. Dat leverde een negende plaats op.

Lichtpuntjes waren er overigens ook. Zo plaatste de lichte vier-zonder zich bij het roeien vrij verrassend voor de olympische finale die zondag wordt gevaren. Dan is ook de finale van de dubbeltwee lichtgewicht waar Kirsten van der Kolk en Marit van Eupen zich voor kwalificeerden. Het duo zegevierde in de halve finale.

Zekerheid over een medaille is er al voor de zeilploeg van stuurvrouw Mandy Mulder in de Ynglingklasse. Het Nederlandse drietal, met Annemieke Bes en Merel Witteveen als bemanning, kan zaterdag in de afsluitende race niet lager meer eindigen dan de tweede plaats. De achterstand op de Britse koplopers Ayton/Webb/Wilson bedraagt slechts één punt. De 470-zeilsters Marcelien de Koning en Lobke Berkhout blijven op medaillekoers maar zakten vrijdag wel naar de tweede plaats in het klassement na een mindere zeildag.

Ook de mannenhockeyploeg blijft op koers. Oranje won ook de derde groepswedstrijd: 4-2 tegen Canada. Taeke Taekema scoorde drie keer.

Atlete Jolanda Keizer maakte vrijdag een veelbelovende start bij de zevenkamp, met drie persoonlijke records en de zevende plaats.

In aanloop naar de kwartfinale tegen Argentinië zaterdag, incasseerde de olympische voetbalploeg een tegenslag. De voetblessure van aanvoerder Roy Makaay is zo ernstig dat hij niet meer in actie kan komen. (ANP)

undefined

null Beeld
Meer over