‘Telefoons en laptops van Olympiërs blijven thuis uit angst voor spionage China’

Nederlandse sportkoepel NOC*NSF neemt voor de Olympische Spelen in Peking verschillende maatregelen op het gebied van cybersecurity. Een woordvoerder bevestigt dit naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant, waarin onder meer staat dat de sporters het advies hebben gekregen om hun eigen telefoons en laptops thuis te laten.

Het Parool
null Beeld AFP
Beeld AFP

De begeleidingsstaf van TeamNL krijgt volgens de Volkskrant ‘schone’ apparatuur mee, dus telefoons en laptops waarop geen oude gegevens staan die dan mogelijk in Chinese handen kunnen vallen.

“We nemen veiligheid en dus ook cybersecurity zeer serieus. Daar laten we ons door deskundige autoriteiten over adviseren. Over de veiligheidsmaatregelen zelf doen we geen mededelingen,” aldus NOC*NSF.

China staat bekend om de internetcensuur. Via ‘The Great Firewall’ worden heel wat buitenlandse websites en apps in China geblokkeerd. Veiligheidsexperts en ook mensenrechtenorganisaties waarschuwen al geruime tijd voor digitale spionage en ‘online surveillance’ door de Chinezen. Nederlandse journalisten die naar Peking gaan voor de Winterspelen hebben ook het advies gekregen om telefoons en laptops mee te nemen die achteraf weggegooid of volledig geformatteerd kunnen worden.

Een groot deel van TeamNL vliegt op 26 januari naar Peking, waar op 4 februari de Winterspelen beginnen.