Teeven: 'Opstelten wist van 4,7 miljoen gulden'

Volgens voormalig staatssecretaris Fred Teeven wist minister Ivo Opstelten wel degelijk dat de deal met drugshandelaar Cees Helman om een bedrag van 4,7 miljoen gulden ging. Opstelten heeft dat altijd ontkend. De Tweede Kamer wil nu opheldering.

Marcel Wiegman en bewerkt door Redactie
Fred Teeven. Beeld anp
Fred Teeven.Beeld anp

Dat zegt Teeven vandaag in een interview in Het Parool. Volgens Teeven meldde hij het werkelijke bedrag van de deal in een gesprek met de directeur-generaal. 'Maar Ivo heeft er welbewust voor gekozen mijn herinnering niet te gebruiken.' Teeven noemt dat een 'verkeerde keuze.'

Teeven en Opstelten moesten in maart het veld ruimen nadat bleek dat Opstelten de Kamer verkeerd had geïnformeerd over een deal die Teeven in 2001 sloot met drugsbaas Cees Helman, tijdens zijn tijd als officier van jusititie. Helman betaalde een bescheiden boete, waarna hij weer de beschikking kreeg over de miljoenen die hij met de drugshandel verdiende. Opstelten beweerde dat het ging om een bedrag van 1,25 miljoen gulden en dat van de deal geen bonnetjes beschikbaar waren. Later bleek dat Helman 4,7 miljoen gulden ontving en dat er wel degelijk bewijzen te vinden waren op het departement.

'Onvoldoende herinneringen'
De verklaring van Teeven nu is saillant, omdat het vragen opwerpt over hoeveel minister Opstelten en daarmee ook premier Rutte wisten over de deal die Teeven had gesloten. Toenmalig Justitieminister Ivo Opstelten schreef dat Teeven 'onvoldoende herinneringen' had.

Onder aanvoering van D66 vragen nu CDA, en de ChristenUnie Rutte om opheldering. 'We hebben hier acht uur over gedebatteerd en ik wil nu graag weten wat de rest van het kabinet hiervan wist. Wat wist de premier zelf?', aldus Pechtold.

D66-leider Alexander Pechtold vroeg in maart al om het verslag van dat gesprek, omdat daar in zou staan dat Teeven het 'globale bedrag' aan de minister had gemeld. Die vermoedens heeft Teeven tijdens het politiek café van de Amsterdamse VVD-afdeling bevestigd. Rutte zei eerder dat hij de notitie van het gesprek had ingezien.

De deal die Teeven in 2000 als officier van justitie met drugscrimineel Cees H. sloot, wordt binnenkort door een onafhankelijke commissie onderzocht.

Lees vandaag (19-5) meer in Het Parool: Ineens gaat de Telefoon niet meer

Meer over