'Te vroeg voor acceptatie schadevergoeding Concordia'

Het is op dit moment nog te vroeg om een schadevergoeding te accepteren voor de ramp met het cruiseschip Costa Concordia.

ANP/Redactie
Het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia. © EPA Beeld
Het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia. © EPA

Dat zegt letselschade advocaat Sander de Lang vandaag naar aanleiding van berichtgeving in het AD. 'We weten nog niet hoe het psychische letsel zich gaat ontwikkelen', aldus de advocaat, die twaalf Nederlandse overlevenden bijstaat.

Schadevergoeding
Eind vorige week werd duidelijk dat de rederij overlevenden een schadevergoeding van 11.000 euro plus onkosten wil betalen. Het bod betreft niet de nabestaanden of gewonde passagiers. De Lang adviseert mensen echter nog niet op het bod in te gaan.

De Costa Concordia liep op 13 januari op de rotsen bij het eilandje Isola del Giglio voor de Italiaanse westkust. Het schip had 4229 mensen aan boord toen het kapseisde, onder wie ongeveer 1000 bemanningsleden. Tot nu toe zijn 17 doden geborgen. Nog 15 mensen zijn vermist.

Posttraumatische stressstoornis
De twaalf cliënten van De Lang kampen allemaal met klachten. Het merendeel zit nog thuis. Het is volgens hem te vroeg iets te zeggen over de ernst van de klachten. 'De gevolgen van posttraumatische stressstoornis kunnen heel ernstig zijn, mensen kunnen arbeidsongeschikt raken', zegt De Lang. 'Dan staat 11.000 euro in geen verhouding met de geleden schade.'

Voor het afwikkelen van de schade is het volgens hem ook van belang in welk rechtsstelsel de zaak speelt. Behalve het Italiaanse zou dat in deze zaak het Nederlandse kunnen zijn, maar ook het Amerikaanse: de eigenaar van het schip is gevestigd in Miami. 'We onderzoeken dat nog. Als je toegang hebt tot de VS, praat je over een hele andere vergoeding dan in Nederland', meent De Lang. In de VS is al een zaak begonnen waar 124.000 euro per persoon is geëist.

Mensen die nu instemmen met een deal verspelen volgens de advocaat hun recht later nog aanspraak te maken op geld in een eventueel ander rechtsstelsel.

Meer over