Te veel eten verdubbelt het risico op geheugenverlies

Wie meer dan 2.100 calorieën per dag eet, heeft twee keer zoveel kans op geheugenverlies. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Een caloriearm dieet zou de geest van oudere mensen scherp houden en zelfs Alzheimer kunnen voorkomen.

Redactie
© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

De wetenschappers onderzochten de eet- en drinkgewoonten van 1.200 mensen tussen de 70 en 89 jaar zonder dementie. Die bevindingen toetsten ze aan de resultaten uit geheugentests. 163 daarvan bleken geheugenproblemen te ontwikkelen. Het risico was twee keer hoger bij degene die veel calorieën opnamen.

'Een duidelijk verband', vinden de onderzoekers. Dat bleef ook zo nadat andere factoren die geheugenverlies in de hand werken, uitgesloten werden. Het gaat bijvoorbeeld om eerdere beroertes, diabetes of depressies.

Calorieën
De wetenschappers hadden de proefpersonen opgedeeld in drie groepen. De eerste consumeerde 600 à 1.500 calorieën per dag, de tweede 1.500 à 2.100 en de laatste 2.100 à 6.000.

Er werd geen verschil gevonden tussen de eerste twee groepen. Minder dan 2.100 calorieën per dag consumeren verhoogt het risico op geheugenproblemen dus niet.

Voorkomen
'Er was een duidelijk patroon', zegt Yonas Geda van de Mayo Clinic in Scottsdale die gepubliceerd heeft over de onderzoeksresultaten. 'Hoe hoger het aantal opgenomen calorieën per dag, hoe hoger het risico op geheugenverlies. Een eenvoudige manier om geheugenverlies te voorkomen is dus minder eten én vooral gezond eten', stelt hij.

Eerder werd ook al duidelijk dat regelmatig sporten en geheugenspelletjes doen je geheugen kunnen versterken.

Meer over