Te koop: het Amstel Hotel

Het Amstel Hotel staat te koop. De Libanese eigenaar van het vastgoed van het bekendste vijfsterrenhotel van Amsterdam wil geld zien.

Herman Stil
null Beeld anp
Beeld anp

Het pand aan de Amstel is sinds 2011 eigendom van de Libanese zakenman Toufic Aboukhater, die voor 450 miljoen euro de hotelportefeuille van de Amerikaanse bank Morgan Stanley overnam. De Amerikanen hadden de zeven hotels in 2006 voor 652 miljoen euro overgenomen van hotelgroep IHG.

Ook het Carltonhotel in Cannes - het epicentrum van het jaarlijkse filmfestival aldaar - was onderdeel van dat pakket. Aboukhater, die in Monaco resideert en wiens vermogen naar schatting zes miljard dollar bedraagt, verkocht het Carltonhotel vorig jaar voor 250 miljoen euro.

Hoeveel het pand aan de Amstel, dat wordt beheerd door een maatschappij op de Britse Maagdeneilanden, moet opbrengen, is niet bekend. De verkoop verloopt via Jones Lang Lasalle in Londen, de belangrijkste hotelmakelaar van Europa. Dat bedrijf wil niet reageren.

Exploitatie
Aan de exploitatie van het Amstel Hotel zal een verkoop niets veranderen. Bij de transactie in 2006 werd bedongen dat hotelgroep InterContinental het pand ten minste 25 jaar mocht exploiteren. Bovendien draaide InterContinental daarna op voor een rigoureuze verbouwing van het uit 1867 stammende pand, waarbij de 111 kamers werden verbouwd tot 79 kamers, suites en penthouses.

Gewild
Amsterdamse hotels zijn al enkele jaren zeer gewild bij vastgoedbeleggers. In juni werden de bakstenen van Krasnapolsky via de Franse beheerder Axa voor 157 miljoen euro verkocht aan twee investeringsmaatschappijen, waarbij werd bedongen dat uitbater NH Hotels het pand ook ten minste 25 jaar mag exploiteren.

In augustus kocht de Britse investeringsmaatschappij Ennismore Capital het Rembrandt Classic Hotel op de Herengracht voor 25 miljoen euro, om het te verbouwen tot een Hoxton-designhotel.

In dezelfde maand ging het voormalige hoofdkantoor van Kas Bank in de Spuistraat voor een onbekend bedrag naar een Israëlische investeerder, die boven het naastgelegen Food Plaza al aan een hotel bouwt.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over