Taxiplatform Amsterdam boos over herinrichting Leidseplein

De herinrichting van het Leidseplein stuit op fel protest bij Amsterdamse taxichauffeurs. Het Amsterdams Platform Kwaliteitstaxi (APK) zegt dat de vernieuwingen grote problemen gaan opleveren voor de taxi's in Amsterdam.

Mayke Blok
De huidige standplaats moet plaatsmaken voor voetgangers- en fietspaden. Beeld anp
De huidige standplaats moet plaatsmaken voor voetgangers- en fietspaden.Beeld anp

Vooral het afsluiten van de Marnixstraat voor taxiverkeer stuit op fel verzet bij het platform. Voorzitter Bas Vos denkt dat dit grote problemen op gaat leveren bij het wegrijden. 'De Marnixstraat is straks alleen maar toegankelijk voor voetgangers, trams en bussen. Dit betekent dat wij als we van de standplaats afrijden, meteen een U-bocht moeten maken en voor het stoplicht bij de Stadhouderskade terecht komen. Hierdoor raakt die weg binnen no-time verstopt', aldus Vos.

Vos noemt de herinrichting 'taxi'tje pesten' en pleit voor het openhouden van de Marnixstraat voor taxiverkeer. 'Voor de burger wordt het duurder want die staat straks ook in de file. Ook het DeLaMar bereiken wordt zo erg ingewikkeld. Dan moet je omrijden via de parkeergarage. Dit kost de klant alleen maar extra.'

Een woordvoerder van de gemeente weerspreekt de kritiek. 'De taxi's rijden op hele andere tijden dan het normale autoverkeer. De piekuren zijn vooral 's nachts op de uitgaansavonden en daardoor zal de filevorming volgens ons beperkt blijven. Het Leidseplein is een van de drukste verkeerspunten van de stad en we hebben er voor gekozen van het gebied een wandel- en fietszone te maken. Dit heeft nu eenmaal gevolgen voor de taxistandplaats, maar volgens ons is dit de beste oplossing'.

De gemeenteraad en de stadsdeelraad moeten nog instemmen met het uitvoeringsbesluit. Zodra dit is gebeurd, wordt er gestart met de vernieuwingen.

Meer over