Review

Taped **

null Beeld

Regie: Diederik van Rooijen
Met: Barry Atsma, Susan Visser

In de thriller Taped moet een Nederlands stel in Buenos Aires rennen voor zijn leven, omdat een moordzuchtige politieman achter de twee aanzit. Gelukkig heeft de agent waarschijnlijk nooit een schietdiploma gehaald.

Dertigers Saar (Susan Visser) en Leo (Barry Atsma) doen het stomste wat ze kunnen doen als hun huwelijk op exploderen staat: ze gaan terug naar de vakantieplaats in Buenos Aires, waar ze ooit knetterverliefd op elkaar waren.

Het loopt uit op een fiasco. Toch maar uit elkaar. Het tripje wordt toch nog enerverend als ze op weg naar het vliegveld per ongeluk met een mobieltje het in koelen bloede doodschieten van een jongen door een agent vastleggen. De agent wil het mobieltje hebben, waarna de rest van de film één lange achtervolging is. Run baby run!

De Bourne-trilogie laat zien dat zo'n kat-en-muisspel bloedstollend kan zijn, maar Taped bewijst dat het ook ridicuul uit de bocht kan vliegen.

Scenarist Marnie Blok (Lijn 32) en coscenarist en regisseur Diederik van Rooijen (Stella's oorlog, Bollywood hero) lijken te denken dat suspension of disbelief, het willen geloven in, een vrijbrief is voor een opeenstapeling van onwaarschijnlijke gebeurtenissen.

Dat de achtervolgende agent steeds net mis schiet, doet vermoeden dat Argentijnse agenten geen schiettraining krijgen. Dat het Leo na zijn arrestatie lukt te ontsnappen, doet vermoeden dat Argentijnse agenten op een IQ van vijftig worden geselecteerd. En uitroepen als 'kom, we moeten hier weg' klinken nogal overbodig als de kogels in het rond vliegen.

Taped ademt het misverstand dat in een rollercoaster alles is geoorloofd, omdat de kijker zijn verstand toch op nul zet. Een grotesk melodramatisch einde kan er ook nog wel bij. (Jos van der Burg)

null Beeld
Meer over