Tantawi blijft minister van Defensie Egypte

De Egyptische legerleider Hussein Tantawi blijft minister van Defensie. Dat heeft premier Hisham Kandil donderdag gezegd. Tantawi was ook minister van Defensie onder de verdreven dictator Hosni Mubarak.

Eerder was al bekend geworden dat in het nieuwe kabinet zeker drie islamistische politici zitten. De nieuwe ministers van Onderwijs, Huisvesting en Jeugd zijn net als de onlangs gekozen president Mohamed Mursi lid van de Moslim Broederschap. Onder de voormalige Mubarak werd die politieke partij onderdrukt.

Ahmed Mekky is de nieuwe minister van Justitie. Hij was tot voor kort rechter. Hij vonniste in het verleden in een aantal zaken tegen de belangen van Mubarak. Toen de militaire raad het parlement vorige maand verbood om bijeen te komen, legde Mekky op tv uit dat de volksvertegenwoordigers wel degelijk mochten vergaderen.

Het kabinet is samengesteld door premier Hisham Kandil, van wie wordt gefluisterd dat hij banden heeft met de Moslim Broederschap. Hijzelf heeft dat altijd tegengesproken. Kandil was in het vorige kabinet minister van Irrigatie. Behalve Tantawi blijven ook de bewindslieden van Buitenlandse Zaken en Financiën op hun post.

Meer over